Спеціальні потреби

“Столтенберг правий” та інші реакції на заклик очільника НАТО дати дозвіл Україні бити по Росії


Генсек НАТО Єнс Столтенберг наприкінці своєї каденції вдався до непритаманної посадовцям такого рівня критики США - The Economist. REUTERS/Thomas Peter
Генсек НАТО Єнс Столтенберг наприкінці своєї каденції вдався до непритаманної посадовцям такого рівня критики США - The Economist. REUTERS/Thomas Peter

Генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю виданню The Economist 24 травня закликав союзників, які постачають зброю в Україну, скасувати заборону на її використання для ударів по військових цілях у Росії.

Видання наголошує, що Столтенберг вдався до гучної заяви рівня, зазвичай непритаманного очільникам альянсу та додає, що його термін на цій посаді невдовзі добігає кінця.

The Economist коментує: "Генеральні секретарі НАТО зазвичай не нападають на політику найбільшої та найважливішої країни-члена альянсу" [Сполучених Штатів Америки, - ред.].

За словами Столтенберга, особливо на фоні численних ударів по Харкову правила використання західної зброї слід пом’якшити, що, очевидно, розвязало б руки Україні та допомогло їй захищатися.

Як повідомляв Голос Америки, за таку ідею виступили численні військові аналітики з Європи та США, а українські посадовці лобіювали дозвіл на влучання цілей у Росії під час візиту до американських законодавців. За таку ідею публічно виступили і лідери Конгресу та низка високопосадовців.

Слова Столтенберга спрямовані проти президента США Джо Байдена, каже і кореспондент BBC в Україні, журналіст Джеймс Вотерхаус.

“Його [Єнса Столтенберга, – ред.] слова спрямовані проти президента Байдена, але він слухає? Київ на це буде сподіватися”, – пише журналіст у соцмережі X (колишній Twitter).

До “опозиції” Байдену слова Столтенберга відносить і видання Newsweek, поєднуючи його із позицією спікера Палати представників, висловлену ним у коментарі журналістці Голосу Америки Катерині Лісуновій.

“Очільник НАТО на боці Майка Джонсона проти Джо Байдена”, – подає ситуацію Newsweek.

Видання наголошує, що позиція Столтенберга “суперечить президенту США Джо Байдену, але її підтримують у Вашингтоні відомі законодавці, включаючи спікера Палати представників Майка Джонсона”.

У згаданому інтерв'ю Столтенберг не називає конкретно США, але каже, що "настав час" для союзників подумати, чи не варто їм зняти деякі обмеження на використання зброї, наданої Україні.

"Деякі союзники вже переглянули обмеження, дозволяючи використання наданої Україні зброї проти військових цілей у Росії. І я вірю, що час настав для всіх... Якщо ви відмовляєте Україні в праві завдавати ударів по російській території, то ви дуже ускладнюєте для них дотримання права на самооборону, закріпленого у Статуті ООН", – сказав Столтенберг.

Як повідомляв Голос Америки, уряд США вказує, що “не заохочує і не уможливлює” удари по території Росії з американської зброї.

Водночас Держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що Україна сама вирішує, як вона веде війну. За інформацію джерел видання The New York Times, після візиту до України, Блінкен запропонував дозволити Україні використовувати американську зброю для ураження ракетних та артилерійських пускових майданчиків на території Росії безпосередньо за кордоном з Україною.

Джерела видання зауважують, що пропозиція наразі перебуває на стадії формування, і її ще не було формально представлено президенту Байдену, “який традиційно був найбільш обережним”.

Наразі немає розбіжності в позиції щодо атак по території Росії зброєю США між Пентагоном, Держдепом та Білим домом, наголосив речник Держдепартаменту США Метью Міллер в інтерв'ю Голосу Америки.

“Коли йдеться про використання зброї наданої США – ми не робимо можливими удари на території Росії”, – говорить Міллер. США продовжуватимуть надавати Києву все що потрібно, щоб захистити себе, наголошує він.

Але аналітики наголошують, що Вашингтону потрібно змінювати позицію.

“Столтенберг правий. Союзники по НАТО повинні дозволити Україні використовувати надану Заходом зброю для ударів по військових і пов'язаних з ними об'єктах в Росії”, – підтримує генсека експосол США в Україні Стівен Пайфер.

Окремі експерти стверджують, що Україні потрібно дозволити захищатися і атакуючи джерела прибутку російської влади, які дозоляють їй вести війну.

Так, аналітик Джек Вотлінг з Королівського інституту об’єднаних служб у Лондоні у подкасті для Financial Times заявив: "Росія щодня завдає ударів по цілях в Україні. Тож ми не повинні критикувати українців за ураження, наприклад, інфраструктури, що забезпечує прибутки Росії для прямого фінансування нею цієї війни та мобілізації військ.

Газета The New York Times нагадує, що Україні зі сторони США "дозволено" обстрілювати російські потужності лише на українській території, окупованій Росією.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG