Спеціальні потреби

Більше комплексів Patriot і дозвіл завдавати ударів по військових об'єктах у Росії. Україна просить Захід відреагувати на обстріл Харкова


Пожежники гасять пожежу після того, як дві керовані авіабомби влучили у великий магазин будівельних товарів у Харкові, Україна, у суботу, 25 травня 2024 року. (AP Photo/Андрій Марієнко)
Пожежники гасять пожежу після того, як дві керовані авіабомби влучили у великий магазин будівельних товарів у Харкові, Україна, у суботу, 25 травня 2024 року. (AP Photo/Андрій Марієнко)

Щонайменше двоє людей загинули, а інші вважаються зниклими безвісти після того, як у суботу вдень в Харкові Росія завдала удару по великому будівельному магазину, повідомляють міжнародні ЗМІ.

Коментатори у соцмережах наголошують, що цього би не сталося, якби партнери допомогли Україні засобами протиракетної та протиповітряної оборони.

Представник харківської влади повідомив, що магазин "Епіцентр" російські війська обстріляли керованими авіабомбами.

«Дві російські керовані авіаційні бомби влучили в будівельний гіпермаркет у Харкові. За уточненими даними, двоє людей загинули», – повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у Telegram.

Синєгубов додав, що поруч немає жодного військового об'єкта.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив, що «значна кількість легкозаймистих матеріалів» всередині гіпермаркету «ускладнює» гасіння пожежі, додавши також, що існує ймовірність подальшого поширення вогню на прилеглі склади.

"При цьому існує постійна загроза повторних ворожих обстрілів", – сказав Клименко.

Двоє загиблих були працівниками гіпермаркету, повідомив керівник прокуратури Харківської області Олександр Фільчаков.

Як повідомляє сайт телекомпанії CNN, враховуючи, що удар стався в суботу вдень, є побоювання, що кількість жертв може зрости.

Кореспондент французького телеканалу, що входить до холдингу TF1, Сирілл Амурський, який вів трансляцію в мережі Х з-під стін палаючого гіпермаркету, наголосив, що такі атаки по цивільних об'єктах Харків переживає щодня.

Закордонний кореспондент газети The Wall Street Journal Ярослав Трофімов написав у мережі Х, що Росія обстріляла на ТРЦ «Епіцентр» у той момент, коли він був переповнений клієнтами, але Україна не має достатньої кількості засобів, щоб захиститися від таких атак.

«Нагадуємо: Білий дім забороняє Україні використовувати американську зброю для націлювання на російські бази, пускові установки та літаки, які щодня завдають ударів по Харкову з-за кордону, через «ескалацію», – пише Трофімов у мережі Х.

Нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук відреагувала на ще одне бомбардування Харкова цитатою свого харківського товариша, яка демонструє настрої в місті.

«Мій друг, який живе в Харкові, опублікував це фото і написав: «У такі моменти я відчуваю, що наші міжнародні партнери нас зрадили», – пише Матвійчук.

«Я не розумію, чому, коли російські літаки скидають бомби на мирні міста, наші міжнародні партнери забороняють нам використовувати зброю, яку вони нам дали, для ударів по військових аеродромах Росії.

Як інакше ми можемо захистити людей? Скільки ще мирних жителів має загинути, щоб міжнародні партнери передумали?» – запитує Матвійчук у мережі Х.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що всередині гіпермаркету могло бути 200 людей, і "якби Україна мала достатню систему протиповітряної оборони та сучасну бойову авіацію, то такі удари Росії були б неможливі".

У дописі на мережі X він звернувся "до всіх лідерів, до всіх держав" із закликом "суттєво посилити протиповітряну оборону" і надати "достатні можливості для знищення російських терористів".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба каже, що у партнерів України є два способи запобігти таким ударам:

«Перший: більше «Патріотів» та інших систем ППО для України. Друге: Україна збиває російські військові літаки перед тим, як вони скинуть бомби на Харків та інші міста та громади, – твітує Кулеба. – Надайте Україні додаткову протиповітряну оборону та підтримайте українські удари по військових об’єктах у Росії. Дійте зараз».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG