Спеціальні потреби

Нафтові гіганти відкладають освоєння Арктики


Буріння нафти на Полюсі відкладають
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
Direct link

Буріння нафти на Полюсі відкладають

У той час, як гігант нафтової індустрії компанія «Шелл» говорить про те, що з міркувань безпеки припиняє вести розвідування територій в Арктиці, законодавці у Великобританії закликають уряди інших країн запровадити мораторій на буріння в арктичному регіоні. Захисники навколишнього середовища кажуть, що у випадку можливої катастрофи, як наприклад виливу нафти, завдана шкода буде непоправною. Втім, з огляду на те, що потреба у чорному золоті постійно зростає, чимало починають говорити про необхідність розглянути такі от «нетрадиційні» для людства ресурси.

Середина зими в Арктиці. Російський танкер «Ренда» прокладає собі шлях до далекого порту Аляски – «Ном». Ще зовсім недавно, у січні цього року, танкер не зміг би пройти цим маршрутом. Втім, глобальне потепління означає танення льодовиків, а отже – тонші брили. Тож все більше кораблів починають ходити цими новими маршрутами. Чимало з них також шукають поклади нафти та газу.

Американські геологи кажуть, що під одними лише арктичними водами США можуть бути поклади 26 мільярдів барелів нафти. Такі нафтові гіганти як російська державна компанія «Роснефть», а також «Royal Dutch Shell» уже витратили мільярди доларів на розвідування вуглеводнів. Втім, деякі експерти кажуть, що кліматичні зміни можуть принести також і проблеми, а не тільки можливості.

Ґлада Лан з Інституту «Chatham House» каже:

«З огляду на потепління в Арктиці, танення льодовиків, у воді плаватиме дедалі більше айсбергів, які становитимуть загрозу операціям. Інша проблема – все більша вірогідність виникнення штормів. А з огляду на те, що лід буде відступати від берегів, то на узбережжя можуть обрушуватися дедалі більші хвилі, що веде до ерозії берегів та руйнування прибережної інфраструктури».

Компанія «Шелл» щойно призупинила до весни розробку родовищ в Арктиці, посилаючись на несправну роботу ключової деталі в системі гарантування безпеки. Ґлада говорить, що саме безпека буде пріоритетним питанням у розробці нафтових родовищ Арктики:

«У США та Канаді ситуація складніша. Усі ще добре пам’ятають катастрофу з виливом нафти у Мексиканську затоку та біля берегів Аляски і громадськість звертає велику увагу на готовність компаній ліквідувати наслідки витоків».

Голос Америки спробував взяти інтерв’ю в представників «Шелл», але безрезультатно. Після того, як політичні проблеми ледве не зірвали угоду, наміри щодо спільного буріння в Арктиці компаніями «Роснефть» та «Брітіш Петролеум», як виглядає, знову в силі. Утім, не всі нафтові гіганти готові на такий крок.
«З огляду на потепління в Арктиці, танення льодовиків, у воді плаватиме дедалі більше айсбергів, які становитимуть загрозу операціям».
Ґлада Лан

Виконавчий директор однієї з французьких компаній нещодавно категорично заявив, що випадковий вилив нафти може завдати непоправної шкоди іміджу компанії. У серпні захисники «Ґрінпіс» прикували себе ланцюгами до російського судна, яке працювало на нафтовидобувній платформі «Приразломная», що у Баренцовому морі:

«Це була наша мирна спроба закликати до здорового глузду такі компанії як «Газпром», «Шелл» та інші, і спонукати їх відмовитися від ідеї видобутку нафти в Арктиці. Щоб вони зрозуміли, що наслідки таких дій зруйнують майбутнє наших дітей і наших онуків», - каже Кумі Найду, представник «Ґрінпіс».

Науковці попереджають, що наслідки виливу нафти в арктичних водах даватимуть про себе знати протягом десятиліть. Попри все, такі компанії як «Шелл» говорять, що вже в найближчі десятиліття людство змушене буде видобувати ресурси в Арктиці.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG