Спеціальні потреби

США і Афганістан підписали угоду щодо безпеки


Підписання угоди щодо безпеку
Підписання угоди щодо безпеку

Влада США і Афганістану у вівторок підписали довгоочікувану угоду щодо безпеки, яка дозволяє невеликій частині американських військ залишитися в країні після 2014 року. Підписання цієї угода стало однією з передвиборних обіцянок нового президента Ашрафа Гані.

Радник з національної безпеки Ганіф Атмар і посол США в Афганістані Джеймс Каннінґем підписали двосторонню угоду в ході церемонії в президентському палаці, яка відбулася наступного дня після інавгурації Гані і транслювалася по телебаченню.

«Як незалежна держава, ми підписали цю угоду заради стабільності, добробуту і процвітання нашого народу, а також стабільності регіону і всього світу», - заявив Гані після підписання документа.

Попередник Гані Гамід Карзай довгий час відмовлявся підписувати угоду, пояснюючи своє рішення загибеллю мирних мешканців і заявляючи, що війна велася не в інтересах Афганістану. Внаслідок цього його відносини з США були зіпсовані.

Згідно з умовами угоди, після 2014 року, коли завершиться бойова місія НАТО, в Афганістані зможуть залишитися 12 тисяч іноземних військовослужбовців.

Як очікується, приблизно 10 000 військових цього контингенту будуть американцями, а решта - представниками інших членів НАТО. Вони займатимуться підготовкою афганських сил безпеки і допомагатимуть їм у боротьбі з Талібаном та іншими ісламістськими угрупованнями.

Гані, який офіційно став президентом в понеділок, закликав Талібан вступити в мирні переговори. Він сформував уряд національної єдності разом зі своїм опонентом на президентських виборах Абдуллою Абдуллою. Довгі суперечки навколо результатів голосування остаточно розв'язалися на користь Гані. Абдулла очолив уряд з широкими повноваженнями.

Угруповання Талібан, яке намагається витіснити з країни іноземні війська і повалити підтримуваний США уряд, скористалося ситуацією в Кабулі і завдало низку ударів в спробі відновити контроль над стратегічними територіями в таких провінціях, як Гільменд на півдні і Кундуз на півночі.

Таліби раніше вже виступали з критикою угоди з США і у вівторок знову повторили свою позицію, назвавши домовленість «підступним» задумом США, націленим на збереження контролю над Афганістаном та відновлення репутації військової супердержави.

«Під прикриттям угоди про безпеку американці зараз готуються до чергового неочевидного і дуже небезпечного бою», - йдеться в заяві Талібану. «Своїми обманами і вивертами вони хочуть ввести людей в оману. Вони вважають, що афганський народ нічого не знає про їх змови і підступні задуми».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG