Спеціальні потреби

Російські злочини на території України можуть бути спрямовані до Гааги - прокурор Міжнародного кримінального суду


Прокурор Карім Хан в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі
Прокурор Карім Хан в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі

Україна може видати Міжнародному кримінальному суду (МКС) підозрюваних у воєнних злочинах росіян, хоч Москва не є його членом, заявив прокурор трибуналу Карім Хан. Українська влада може відправити затриманих росіян до суду в Гаазі, якщо судові процеси не можуть відбутися в Україні з юридичних причин, пояснив він.

Росія відмовилася приєднатися до МКС, коли суд був створений у 2002 році, щоб судити людей за злочини, включаючи воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид.

"З правового боку так, це не стане перешкодою для нашої юрисдикції", - сказав Хан. - "Звичайно, якби була потреба [...] і була б причина, чому ці суди не могли відбутися в Україні, наприклад, через якісь додаткові правові положення, то я впевнений, що ми отримали б співпрацю з Україною".

Хан не повідомив, коли МКС може винести перші обвинувачення, але після зустрічі міністрів юстиції ЄС у Люксембурзі комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс заявив, що за словами Хана, "перші справи вже мають бути на столі Міжнародного кримінального суду, швидше за все, до кінця року, і тоді можуть початися перші судові процеси".

МКС розпочав власне розслідування війни в Україні невдовзі після вторгнення Росії, але заявив, що хоче, щоб Україна притягнула підозрюваних до відповідальності, де це можливо, пише AFP.

Генеральний прокурор України Андрій Костін раніше заявив, що про підозру в злочині агресії повідомили 626 представникам політичного і військового керівництва Росії. Крім того, за його словами, про підозру у воєнних злочинах Офіс генпрокурора повідомив 176 російським військовослужбовцям, суди вже ухвалили 10 вироків.

"Працюємо спільно, щоб притягнути РФ до відповідальності за воєнні злочини — як безпосередніх виконавців, так і весь ланцюг командування. Це головна тема наших зустрічей з лідерами міжнародного правосуддя сьогодні в Гаазі", - напередодні написав Костін у Twitter. - "Рухаємося до створення Спеціального міжнародного трибуналу для керівництва РФ та розробки механізму компенсації заподіяної постраждалим шкоди".

Генпрокуратура також повідомила, що Костін та Хан обговорили у Гаазі роботу спеціалістів Офісу прокурора МКС, "які тепер можуть самостійно проводити слідчі та процесуальні дії на території України після їх погодження з Генпрокурором. Також мова йшла про відкриття Офісу прокурора МКС в Україні". Повноваження МКС були розширені після підписання Президентом України Закону, яким внесено зміни до Кримінального процесуального кодексу України, йдеться у повідомленні.

Як "Голос Америки" повідомляв раніше, голова слідчого органу, уповноваженого ООН, заявив, що дії Росії на територіях в України "можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини".

За словами посадовця, такі дії включають позасудові страти, зґвалтування, тортури, відсутність їжі, води та медичної допомоги та ув’язнення дітей.

У звіті ООН, що був оприлюднений наприкінці вересня, йдеться про встановлення Коміссією випадків порушень прав, що були вчинені російськими військовослужбовцями на території Україні з 24 лютого. У звіті були названі такі види законопорушень як сексуальне насильство, катування, жорстоке та нелюдське поводження.

Росія відкидає звинувачення у воєнних злочинах і злочинах проти людяності й продовжує називати свою повномасштабну війну в Україні "спецоперацією".

У статті використано матеріали AFP, "Радіо Свобода" та російськомовної служби "Голосу Америки"

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG