Спеціальні потреби

Державний борг США вимірюють стадіонами набитими банкнотами


Борг США вимірюють "стадіонами" доларів
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00
Direct link

Борг США вимірюють "стадіонами" доларів

Сьогодні об'єм запозичень становить 16 трильйонів чотириста мільярдів доларів. Вже у лютому США перетнуть цю межу.

Межа на зовнішнє позичання у США визначається Конгресом. Вперше вона була прийнята у 1917 році та становила трохи більше одинадцяти мільярдів доларів. Ці кошти збиралися на потреби Першої світової війни. Економіст Ричард Ран каже, що таким чином законодавці намагались проконтролювати урядові витрати.

«Насправді це виглядає як непотрібна міра, оскільки уряд вже оперує в межах бюджету. Однак, ця практика виявилась дуже корисною, тому що вона викликає дебати, скільки і на які потреби ми витрачаємо бюджетні кошти», – говорить він.

Донедавна Конгрес постійно піднімав цю межу без жодного протистояння. У 2011 році ситуація змінилась, коли республіканці виступили проти збільшення ліміту, що призвело тоді до зниження кредитного рейтингу США. Сьогодні межа позичання становить 16 трильйонів чотириста мільярдів доларів і вже у лютому США можуть її перетнути.

Тож наскільки великим є борг Сполучених Штатів? Почнемо зі стодоларової купюри, сотня таких складає десять тисяч доларів. Помножте ці десять тисяч на сто – ось вам мільйон доларів. Така сума влізе у продуктову торбу. Сто мільйонів виглядає більш вагомо, цю готівку можна покласти на відвантажувальну платформу. Десять таких платформ – маємо мільярд.

Тепер починається найцікавіше. Помножте десять таких платформ на тисячу – отримаєте трильйон – цифру, яка складається з одиниці та дванадцяти нулів. Достатньо готівки, щоб вдвічі заповнити футбольне поле. Так от розмір американського боргу нині складає шістнадцять таких полів
«Ми винні гроші всім. Сорока відсотками нашого національного боргу володіють іноземці. Наш найбільший кредитор – Китай», - говорить Ран.

Великий відсоток американського боргу також належить Японії та Європі. Інші кредитори – приватні іноземні інвестори. Чимало консервативних політиків хочуть значною мірою знизити ліміт на позичання. Інші кажуть, що межу на позичання не можна піднімати без вагомих урізань бюджетних витрат.

Офіс Конгресу з бюджетних питань каже, що так званий фіскальний обвал, який передбачає автоматичне збільшення податків з першого січня, разом з бюджетними скороченнями, прийнятими Конгресом для ініціювання переговорів щодо ліміту позичання – все це разом вже у наступному році вдвічі зменшить дефіцит бюджету. Щоправда, деякі експерти вважають, що такі радикальні міри представляють певні ризики.

Двопартійний Офіс Конгресу з бюджетних питань досить чітко заявив: «Якщо ми допустимо збільшення податків, це призведе до рецесії». Я вже бачив прогнози приватного сектора, які попереджають про цю загрозу дуже голосно
економіст Роберт Биксбі



Більшість конгресменів готові підняти ліміт на позичання. Адже, на сьогоднішній день, вважають чимало економістів, уникнути негативного впливу від підняття податків та урізання соціальних програм є пріоритетом для найбільшої економіки світу. Експерти попереджають, що будь-які помилки у цьому питанні можуть призвести до величезних негативних наслідків як всередині країни, так і на світових ринках. Що зовсім не вчасно саме тоді, коли одужання глобальної економіки почало сповільнятися.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG