Спеціальні потреби

КС дозволив обмежити депутатський імунітет


Появу урядового законопроекту і його освячення в КСУ пояснюється наближенням виборів.

Конституційний суд України дозволив урізати депутатську недоторканність. У вівторок КСУ оприлюднив рішення, у якому дав добро на внесення відповідних змін до Конституції. Суд, зокрема, погодився вилучити з Основного закону слова «Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність». Тлумачі Конституції погодились також із тим, щоб колишня норма про неможливість притягти до кримінальної відповідальності, затримати чи заарештувати народного депутата без згоди Верховної ради була викладена в новій редакції. Згідно з нею, нардепа можна буде заарештувати і без згоди Ради, якщо суд винесе йому обвинувальний вирок, і цей вирок набере чинності.

Крім того, КСУ схвалив ідею відредагувати статтю Конституції, яка стосується президента. У нині чинній Конституції записано, що звання президента зберігається за ним довічно, якщо тільки глава держави не був усунутий з посади в порядку імпічменту. КСУ дав добро на те, щоб цю останню умову прибрати. Звання президента зберігатиметься за ним довічно – і крапка.

До теми обмеження депутатського імунітету Конституційний суд повертається вже вдруге за це літо. Раніше тлумачі Конституції розглядали законопроект, розроблений опозицією. У ньому пропонувалося зняти недоторканність як з депутатів, так і з президента і суддів. Погодившись стосовно депутатів, суд заборонив Верховній раді чіпати главу держави та служителів Феміди. Таку ідею КСУ назвав неконституційною.

Після цього парламентська більшість проголосувала доопрацьований законопроект, у якому пропонувалося скасувати недоторканність лише для депутатів. Документ був ухвалений у першому читанні і 5 липня відправлений для експертизу до КСУ. Нині, після освячення Конституційним судом, остаточне голосування за закон може, в принципі, відбутися вже восени. Що ж до внесення змін до Конституції, то для цього знадобиться конституційна більшість у 300 депутатських голосів.

Більшість експертів сумніваються в тому, що обмеження депутатського імунітету стане реальністю, а в парламенті знайдеться стільки охочих рубати під собою гілку.
політолог Олександр Палій.

«Нічого з цього не буде, це чистої води демагогія. Адже абсолютна більшість депутатів не зацікавлена в обмеженні своєї недоторканності. Недоторканність – одна з базових речей, за якою, власне кажучи, іде у депутати більшість нинішніх політиків. Тим більше не будуть зацікавлені у цьому мажоритарники, які не пов’язані тісно з партійними структурами, не завжди «в обоймі» і не можуть розраховувати на політичний захист. А оскільки мажоритарників у майбутньому парламенті буде рівно половина, 225 депутатів, то ідею зняття недоторканності дуже важко буде проштовхнути», – сказав Палій Голосу Америки.

Появу урядового законопроекту і його освячення в КСУ політолог пояснює наближенням виборів.

«Просто перед виборами в нас часто піднімалася ця тема. До того ж, ідея вигідна президенту: адже він у разі скасування або обмеження депутатської недоторканності зміг би через силовиків повністю контролювати усі політичні процеси в країні. По суті, оця депутатська недоторканність, крім усіх своїх відомих вад, є водночас певним запобіжником проти переслідувань опозиції. Фактично, недоторканність не дає можливості тотально зачистити політичне поле України. І це, до речі, була проблема для влади ще за часів Кучми. Тоді він мав усе, але певним бастіоном, вогником опору був парламент і оця недоторканність депутатів. А тому на сьогоднішній день зняття імунітету не вигідне ні парламентській більшості, ні опозиції. Просто це чергова передвиборча обіцянка. Партія регіонів не має чого показувати виборцям, – ось вони й звітують популістичною обіцянкою скасувати депутатський імунітет», – вважає Палій.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG