Спеціальні потреби

Тейшейра розкритикував Януковича за зупинку євроінтеграції


Голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, який завершує свою чотирирічну дипломатичну місію в Україні, перед від’їздом дав кілька розлогих інтерв’ю. У розмовах з журналістами інтернет-видання "Українська правда", агенції "Інтерфакс-Україна" та англомовної газети "Kyiv Post" дипломат скритикував нинішню українську владу, яка, за його словами, «демонструвала досі лише риторику з приводу європейської інтеграції, а не істинну відданість цьому процесу".

"Сьогодні процес євроінтеграції України фактично призупинений", – заявив Тейшейра, коментуючи нинішній стан відносин між Україною і Євросоюзом.

Тейшейра назвав сумнівним, за нинішніх умов, підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС
За його словами, навіть проведення щорічного саміту Україна-ЄС нині під запитанням. Такі саміти завжди оголошувалися заздалегідь, а цього року досі не відомо ані дати, ані місця, ні порядку денного.

Та і сам президент Янукович фактично став невиїзним. Журналісти англомовної Kyiv Post прямо запитали про Тейшейру, чи Янукович є персоною нон грата? Як відповів посол, "Формально не було прийнято такого рішення, однак ви мусите зважати на реальний стан речей".

За словами Тейшейри, коли Янукович був обраний президентом, "його приймали в ЄС, стелячи під ноги червоні килими". Тепер прийом схожий радше на холодний душ. Після останнього саміту Україна-ЄС у грудні минулого року не було жодних контактів на вищому рівні.

"Ми не бачили західних лідерів в Україні навіть під час футбольного чемпіонату", – нагадав голова представництва ЄС. Він повідомив також, що Янукович робив спроби відвідати Брюссель, однак ці спроби не увінчалися успіхом.

За словами дипломата, ситуація у відносинах України з ЄС не зміниться на краще, доки українська влада продовжуватиме ігнорувати зауваження Європейсього Союзу
Наразі вона їх ігнорує цілковито, – наголосив Тейшейра. Реформи не впроважуються, виборчий кодекс, підготовлений спільно з ЄС, викинутий на смітник. І головне – жодного прогресу в ситуації з вибірковим правосуддям, політично вмотивованими процесами над лідерами опозиції.

А на запитання Kyiv Post – чи, на його думку, Янукович реально зацікавлений в європейській інтеграції, посол відповів так:

"Я сказав би, що керівництво країни, принаймні, хоче асоціації чи інтеграції до ЄС на їхніх власних умовах. Але, звичайно, це неможливо. Тому що інтеграційний процес це не меню "а ля карт" і не "шведський стіл". Усі страви стоять на столі, і треба брати їх усі. І звичайно ж, є аспекти європейської інтеграції, зокрема, вільний доступ на європейські ринки, які, я сказав би, привабливі для влади та економічних секторів, які підтримують владу. Проте стійке бажання влади збагачуватися при владі явно суперечить європейським принципам. І це вже, напевно, приваблює менше", – зауважив Тейшейра.

В інтерв’ю для українських ЗМІ європейський дипломат здивував журналістів повідомленням про те, що жодного разу не мав особистої зустрічі з Януковичем. За словами Тейшейри, ця ситуація унікальна, оскільки в інших країнах, які, аналогічно з Україною, проходять процес євроінтеграції, його колеги-посли мали можливість спілкуватися з першими особами держави.

Тейшейра сказав також, що залишає Україну з почуттям розчарування. За його словами, сьогодні він далеко не так оптимістично налаштований стосовно європейських перспектив країни, як чотири роки тому, коли за президентства Ющенка вступав на посаду і коли був дуже великий ентузіазм щодо євроінтеграції.
На прощальні інтерв’ю посла з критикою влади саркастично відреагували в Міністерстві закордонних справ України
Тейшейра добуває останні дні в Україні і вирушає служити послом у Кабо-Верде, а тому його оцінки Україну не цікавлять, – заявив директор департаменту інформполітики МЗС Олег Волошин.

"За великим рахунком, на даний момент для нас пан Тейшейра вже не є послом Європейського союзу в Україні, тому його думка, скоріше, має хвилювати Республіку Острови Зеленого Мису (Кабо-Верде), ніж громадян та представників влади в Україні", – сказав Волошин агентству "Інтерфакс-Україна" у п’ятницю.
Заява Волошина доволі хамська за формою. На жаль, цей агресивний стиль характерний для нашого МЗС останнім часом
Олексій Гарань.
А тим часом експерти називають відповідь МЗС незграбною спробою приховати існуючу кризу у відносинах між Україною і ЄС. Те, що каже Тейшейра, аж ніяк не особиста думка окремо взятого дипломата; його оцінки відбивають об’єктивну тенденцію погіршення стосунків України з Євросоюзом, – сказав Голосу Америки професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

"Заява Волошина доволі хамська за формою. На жаль, цей агресивний стиль характерний для нашого МЗС останнім часом", - сказав Олексій Гарань.

За словами політолога, стосунки України з Європейським Союзом зараз переживають непрості часи, а Тейшейра, коли служив на посаді посла ЄС в Україні, перебував у дуже складній ситуації.

"З одного боку, він, безумовно, докладав чимало зусиль, щоб Україна завершила переговори з ЄС по асоціації, щоб ця Угода була підписана. І коли почалася справа Тимошенко, то очевидно, що він всіляко намагався як дипломат знайти компромісний вихід із цієї ситуації", - вважає Гарань.
Та критика, яку висловлює Тейшейра, це не є його особиста позиція; це свідчить про кризу в стосунках України з ЄС. Власне, Євросоюз тепер не знає, що робити з Україною
Професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань

На думку викладача Києво-Могилянської Академії, наприкінці 2011-го здавалося, що Янукович таки пообіцяв знайти цей компромісний вихід, а потім виявилося, що європейці сприйняли бажане за дійсне: Янукович їх ввів в оману, і європейці зрозуміли, що їх просто обманули.

"Та критика, яку висловлює Тейшейра, це не є його особиста позиція; це свідчить про кризу в стосунках України з ЄС. Власне, Євросоюз тепер не знає, що робити з Україною; Янукович поставив ЄС у дуже складну ситуацію. А останнє рішення Вищого спецсуду по Тимошенко означає, що наша Угода про асоціацію з ЄС взагалі зависла на невизначений термін", - підкреслив Гарань.

"Наша влада, звичайно, тепер буде намагатися якимось чином це виправдати. І застосовуватиме різні "пояснення". Казатиме – мовляв, у Євросоюзі криза; почекаємо, поки вони впораються з цією кризою; не будемо поспішати; ніхто не має втручатися у наші внутрішні справи і т.ін. Але про яке «втручання» йдеться? Адже це не Європейський Союз, це Україна брала на себе певні зобов’язання, коли вступала в Раду Європи і коли парафувала Угоду про асоціацію (в якій записано, що потрібно дотримуватися демократичних цінностей). Так що я розцінюю ці висловлювання з боку МЗС як свідчення того, що насправді у нас глибока криза в стосунках з Європейським Союзом. І я сказав би – не з вини Європейського Союзу", – наголосив Гарань.
XS
SM
MD
LG