Спеціальні потреби

Українські і європейські дипломати сваряться


На підтримку дипломата ЄС в Україні виступила представниця ЄС з питань зовнішньої політики Кетрін Ештон
На підтримку дипломата ЄС в Україні виступила представниця ЄС з питань зовнішньої політики Кетрін Ештон

Критичні заяви керівника представництва Європейського Союзу в Україні розсварили Брюссель з Києвом. У середу речники ЄС висловили підтримку своєму представнику Жозе Мануелю Пінту Тейшейрі в його критичних висловлюваннях на адресу українських посадовців, зокрема й щодо кримінального переслідування лідерів опозиційних сил.

Вступити в публічну дискусію з українськими дипломатами змусила оприлюднена напередодні заява МЗС України. Там висловили здивування критичними коментарями посланця Євросоюзу в Києві. У відомстві фактично звинуватили представника ЄС у втручанні у внутрішні справи. Мовляв, Жозе Мануель Пінту Тейшейра публічно висловлюється на теми, яких дипломат має уникати:

«Від ситуації навколо майбутніх виборів мера Києва до стану інвестиційного клімату в Україні – все те, що зазвичай є предметом обговорення українських громадян, політиків та експертів, регулярно стає приводом для коментарів і оцінок людини, до чиїх офіційних функцій входить представляти дипломатичні інтереси інтеграційного об’єднання іноземних держав. Ми б спокійно і навіть з радістю спостерігали за «українізацією» пана Тейшейри, якби його політологічні оцінки та судження сприймалися українськими громадянами та ЗМІ як його особиста думка, а не офіційна позиція 27 країн-членів Європейського Союзу» – йшлося у розповсюдженому МЗС документі.

Такими ж різкими були висловлювання депутатів з пропрезидентської більшості. Регіонал Валерій Бондик застеріг іноземних політиків від оцінок судовим вирокам екс-урядовцям Юлії Тимошенко і Юрію Луценкові.

«Не потрібно так коментувати внутрішні справи, у тому числі внутрішні вироки, навіть до такої особистості, як Юрій Луценко. (...) Це внутрішні наші справи. Ми ж не дозволяємо собі коментувати судові процеси в Німеччині, Сполучених Штатах Америки», – цитує Валерія Бондика офіційний партійний сайт.

Європейський Союз однозначно став на сторону свого дипломата. В Єврокомісії назвали звинувачення свого посланця в непрофесіоналізмі невиправданими та необґрунтованими. Прес- служба верховного представника ЄС у зовнішніх справах та безпеки Кетрін Ештон дала зрозуміти, що критика з вуст пана Тейшейри це і є позиція Брюсселю:

«Із превеликим розчаруванням ми взяли до уваги коментарі Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України стосовно глави Представництва Європейського Союзу в Україні, Жозе Мануела Пінту Тейшейри. Ці зауваження є невиправданим та необґрунтованим нападом на людську порядність та професіоналізм посла Пінту Тейшейри. Ми категорично відхиляємо їх. Посол і надалі має цілковиту довіру Європейського Союзу та підтримку Високого Представника ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки – Віце-президента Європейської Комісії Кетрін Ештон та Європейської служби зовнішньої дії», – йдеться у заяві.

Оглядачі зазначають, що критичні заяви європейських політиків і урядовців стають дедалі різкішими. Опозиція звертає увагу, що в Європі все частіше лунають заклики застосувати санкції до українських посадовців. В блокові Юлії Тимошенко кажуть про ймовірність позбавлення країни права головування в ОБСЄ наступного року.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG