Спеціальні потреби

День подяки у США: індички, паради, розпродажі


Індиків Обами вчили спілкуватись із пресою
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
Direct link

Індиків Обами вчили спілкуватись із пресою

У четвер 22 листопада американці відзначають щорічне свято День подяки.

Це свято укорінилося в житті американців як день, коли сім'ї збираються разом за святковим столом, на якому царицею є індичка, до якої пропонуються різноманітні гарніри і пироги. За деякими оцінками, за п'ять днів - від середи до неділі - більше 43 мільйонів американців проїдуть 80 кілометрів, а то й більше, щоб взяти участь в сімейних урочистостях.

Інші традиції свята включають релігійні служби та важливі футбольні матчі між університетськими та професійними командами. У Нью-Йорку пройде традиційний парад, який організовує мережа магазинів Macy’s. Його візитною карткою є величезні надувні фігури персонажів з мультфільмів і виступи маршируючих оркестрів.

Традиція святкування Дня подяки зродилася у 1621 році, коли перші європейські переселенці на північноамериканському континенті відзначили закінчення збору врожаю, зібраного після суворої зими.

Понад 150 років після того, в 1789 році перший президент США Джордж Вашингтон оголосив День подяки національним святом. Нинішній президент Барак Обама, нещодавно обраний на другий термін, в середу продовжив традицію і «помилував» двох індичок - Кабблера і Ґабблера. Ці птахи проведуть решту своїх днів на фермі в колишньому маєтку Джорджа Вашингтона в Маунт-Верноні.

Обама закликав американців в цей святковий день не забувати про людей, які переживають тяжкі часи, в тому числі тих, хто втратив свої будинки через недавній супершторм «Сенді», що обрушився на східне узбережжя США.

«Я прошу всіх американців, зробити все можливе, щоб допомогти сім'ям, яким у цьому році потрібен справжній День подяки», - сказав президент.

День подяки у США відзначається в четвертий четвер листопада і є певного роду перепочинком перед сезоном активних передріздвяних розпродажів.

Однак традиція, згідно з якою торгівля в День подяки припиняється, відходить у минуле. Деякі магазини планують відкрити свої двері для покупців ввечері в четвер, напередодні «чорної п'ятниці», яка, як правило, є днем рекордних продажів протягом всього року.

Назва «чорна п'ятниця», частково, пояснюється натовпами покупців і заторами на дорогах по всій країні - від великих міст до малих. Але з іншого боку, це день, який роздрібні торговці закінчують в прибутку, яка за традицією відзначається в бухгалтерських документах чорним кольором.

Споживчі витрати становлять близько 70 відсотків всього обсягу американської економіки, і деякі продавці кажуть, що передріздвяні розпродажі дають близько 25% всіх річних продажів. Однак, за деякими оцінками, цього року продажі зростуть лише на 2,5 відсотка в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

На святкові розпродажі може негативно вплинути слабкий стан американської економіки, коли 12 мільйонів людей не можуть знайти роботу після рецесії 2008-2009 років.

Ускладнює ситуацію також і те, що Білий дім і Конгрес поки що не прийшли до угоди з питання про скорочення державних витрат і підвищення податків, що може ще більше підірвати стан національної економіки. Якщо проблема не буде вирішена до кінця року, майже всіх працюючих американців з 1 січня чекає підвищення податків.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG