Спеціальні потреби

Конгрес США: хто «перший моргне»?


У Вашингтоні, поблизу Капітолію все тихо і спокійно. Проте в самому Конгресі йдуть жорсткі і запеклі суперечки. Демократи зайняли сторону президента. «У нас найкраща в світі країна і пора знову братися за її управління», - каже конгресмен-демократ Пітер Вісклоскі.

Республіканці - по інший бік.

«Палата йшла на компроміс знову і знову, і знову», - вигукує республіканець Енді Барр.

Барр належить до «Руху чаювання» - консервативного крила Республіканської партії. На політичній арені цей рух з'явився в 2009 році і сьогодні являє впливову силу.

Вісімдесят членів «Руху чаювання» - третина всіх республіканців у Палаті представників - підписали лист, в якому продовження роботи державних відомств погоджувалося з відміною реформи охорони здоров'я, яку всі тепер називають Obamacare. Барр говорить, що демократи просунули Закон про доступну охорону здоров'я в 2010 році, коли контролювали обидві палати Конгресу, і, за словами Барра, його виборцям в штаті Кентукі це не подобається:

«Я не можу ігнорувати потік дзвінків і розмов з виборцями, які говорять, що Obamacare шкодить їм, їх роботі та їх сім'ям».

За даними Cook Political Report, практично всі ці 80 конгресменів були обрані в округах, які голосували не так, як більшість американців. Наприклад, Барак Обама отримав тільки 38% голосів у тому окрузі, де Барра обрали до Конгресу.

Помірковані республіканці погоджуються з тим, що реформу охорони здоров'я потрібно припинити, але, в той же час, виступають і проти тактики «Руху чаювання», в тому числі закриття державних установ. На думку експертів, вони діють з міркувань побоювання конкуренції з «чаювальниками» на виборах.

Тим часом республіканці і демократи звинувачують один одного у відмові йти на компроміс.

«Все, про що ми просимо, - це сісти за стіл і розпочати переговори», - каже спікер Палати представників Джон Бейнер.

«Пане спікере, ви закрили державні відомства. Але тепер що?», - Запитує Бейнера демократ Коллін Ганабуса.

Зараз у Конгресі чекають, хто «моргне першим». До тих пір, часткове закриття державних установ США – триватиме.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG