Спеціальні потреби

В ООН почалося обговорення проекту резолюції стосовно Сирії


Рада Безпеки ООН
Рада Безпеки ООН
Представники п'яти країн - постійних членів Ради Безпеки ООН почали переговори щодо проекту резолюції, що передбачає знищення арсеналів сирійської хімічної зброї.

Переговори американських, британських, французьких, російських і китайських дипломатів в Нью-Йорку мають на меті опрацювання проекту резолюції, який буде представлений Раді Безпеки.

Проект, пропонований США, Великобританією і Францією, підтримує американсько-російську угоду, досягнуту в Женеві в суботу і, яка вимагає від Сирії повністю задекларувати свої арсенали хімічної зброї з її подальшою передачею або знищенням до середини 2014 року.

Дипломати ООН кажуть, що поки що не ясно, коли резолюція може бути винесена на голосування.

У нинішньому варіанті законопроект залишає можливість застосування сили у разі невиконання Сирією вимонг, хоча дипломати практично впевнені, що як Росія, так і Китай вимагатимуть вилучення цих положень.

Президент Обама, який раніше погрожував Сирії військовою операцією у відповідь на серпневу хімічну атаку під Дамаском, заявив, що навіть з урахуванням угоди про передачу арсеналів хімічної зброї, в Сирії повинні початися політичні перетворення, в рамках яких сирійський президент Башар Асад повинен відійти від влади.

Дипломати у Нью-Йорку повідомляють, що постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін на закритому засіданні Ради Безпеки в понеділок засумнівався в деяких висновках доповіді голови групи інспекторів з хімічної зброї Aке Селлстрома.

За їх словами, Чуркін попросив головного інспектора дати оцінку якості зброї, яка розпорошивши зарин.

«Ракети, знайдені на місці атаки, були професійно виготовлені і, на думку Селлстрома, нічим не нагадували кустарну, саморобну зброю» , - заявила голова постійного представництва США в ООН Саманта Павер на засіданні Генеральної Асамблеї.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG