Спеціальні потреби

Як повернути довіру виборців - українській владі радять американські експерти


Рекомендації, що потрібно змінити вже зараз, щоб переконати виборців та міжнародну спільноту, що в Україні пройдуть чесні вибори, презентували американські експерти.

«Ми розуміємо, що за сучасного стану справ, виборці менш упевнені у демократичності виборчого процесу»
Матіас Еорсі
Недосконале виборче законодавство, тиск на опозиційні медіа, підкуп виборців та зловживання адмінресурсом – такими делегація Національного демократичного інституту бачить найбільші передвиборчі проблеми. Американські експерти в чергове нагадують, що від того, як українці та міжнародна спільнота оцінять чесність виборів – буде залежати подальше геополітичне становище країни.

«Багато поставлено на карту. Найважливіше – у результаті цих виборів зберегти довіру українського народу. Якщо громадяни визняють результати виборів, як такі, що відображають їхню волю, легітимність парламенту і уряду виросте в очах українців та міжнародної громадськості», – зазначила член делегації, колишній губернатор штату Нью-Джерсі (США) та директор Агентства з охорони навколишнього середовища США Крістін Тодд Вітман.

Хоча українці і мають досвід чесних виборів, за останні кілька років кредит довіри до влади знизився. Окрім всього, цій тенденції сприяло вибіркове переслідування політичних лідерів, тому експерти переконані, що зараз влада та політичні партії повинні докласти максимальних зусиль, щоб не виникали сумніви щодо справедливості виборів.

«Ми розуміємо, що за сучасного стану справ, виборці менш упевнені у демократичності виборчого процесу. Дуже важливо, що люди думають про вибори, як вони на них відреагують і чи визнають їх справедливими. Україна важлива країна, увесь світ зацікавлений у тому, щоб це була демократична країна і надійний партнер», – сказав «Голосу Америки» колишній член парламенту Угорщини Матіас Еорсі.

Однією з проблем члени делегації Національного демократичного інституту назвали зростаючий тиск на медіа. Для того, щоб поліпшити ситуацію, експерти рекомендують, щоб уряд прийняв обов’язкові до виконання положення, які б зобов’язували кабельних операторів включити до своїх базових пакетів всі канали з національними новинами та політичними програмами. Окрім того, правоохоронні органи повинні розслідувати усі повідомлення про залякування журналістів.

Для того, щоб побороти проблему підкупу громадян, американські експерти рекомендують провести інформаційну кампанію, щоб всі розуміли, що вважається підкупом і яке за нього покарання. Утім, це завдання самих політичних партій контролювати, щоб їх представники не намагалися підкупити виборця, ідеться у звіті НДІ.

Хоча українське законодавство забороняє чиновникам використовувати своє посадове становища для проведення політичної кампанії, міжнародні спостерігачі отримали велику кількість повідомлень про агітаційні заходи організовані з місцевих бюджетів, а також використання урядових будівель та транспорту для реклами однієї політичної сили. Для запобігання цьому, всі представники держорганів і партій мають бути попереджені про спроби зловживанням адмінресурсом, а також про те, що винні у цьому мають бути покарані, вважають експерти. Для того, щоб зменшити подібні практики на президентських виборах 2015-го року, експерти пропонують змінити виборче законодавство, щоб воно не містило плутанини у поясненні того, що таке державна послуга, і чим вона відрізняється від дій, пов’язаних з передвиборчою кампанією.

Оцінюючи вибори в Україні, міжнародні експерти будуть дивитися і на реакцію самих виборців, наскільки вони готові будуть погодитися з результатами.

«Це також допомогло б Україні вирішити внутрішні проблеми, які найбільше турбують її громадян, до них належать економічні реформи і боротьба з корупцією», – сказала Вітман.

Демократичність українських виборів особливо важлива для міжнародної спільноти зараз, коли у 2013-му році Україна буде головувати в ОБСЄ, адже це б зміцнило становище країни на міжнародній арені.
XS
SM
MD
LG