Спеціальні потреби

Спостерігачі від ENEMO закликали кандидатів у депутати відмовитися від використання адмінресурсу


Будівництво доріг, соціальні проекти, нагородження кращих – увесь позитив учасники виборчої кампанії в Україні приписують собі. Європейська мережа організацій із спостереження за виборами (ENEMO) заявила у своєму першому звіті, що окремі кандидати та цілі партії занадто зловживають адміністративним ресурсом.

ENEMO презентувала перший проміжний звіт, який охопив період з 8 серпня до 9 вересня 2012 року. До поля зору місії потрапив процес реєстрації кандидатів, передвиборча реєстрація та готовність окружних виборчих комісій. Також спостерігачі оцінювали виборчу агітацію, яка розпочалася по всій країні. Найчастіше порушення – використання адмінресурсу, щоб підвищити імідж собі чи партії.

«Про зловживання адміністративними ресурсами повідомляється в тих областях, де проекти місцевої влади, які фінансуються за рахунок громадського бюджету, представлені як особисті досягнення кандидатів, наприклад, будівництво доріг чи будівель», – вказується у звіті ENEMO.

Також кандидати й партії досить часто використовують для агітації адміністративні будинки, громадський транспорт, у тому числі і станції метро, зупинки. Місія ENEMO повідомила, що сайти місцевих адміністрацій більшості східних областей відкрито підтримують кандидатів від Партії регіонів. І загалом, найчастіше, за словами експертів, адмінресурсом для агітації користуються саме представники провладної партії.

«Число таких випадків викликає наше занепокоєння, і ENEMO закликає місцеву владу та кандидатів відмовитись від зловживання адмінресурсом задля пропагування своєї кандидатури чи для проведення передвиборчої кампанії», – заявив координатор довгострокових спостерігачів Елмір Самич.

Спостерігачі від ENEMO відзначили, що офіційні святкування Дня Незалежності та 1 вересня також використовувались певними партіями для агітації. А в окремих областях було зафіксовано залучення священиків та використання церков для проведення агітації.

Процес реєстрації кандидатів та початок роботи окружних комісій, за словами представників ENEMO, пройшов досить спокійно. Втім, як зауважив співголова місії ENEMO Пітер Новотний, були «певні організаційні проблеми, які призвели до відмови реєстрації деяких кандидатів-самовисуванців». До того ж у спостерігачів виникло враження, що більшість представників виборчих комісій не знайомі із новим законом про вибори в Україні. Через це Пітер Новотний порекомендував Центральній виборчій комісії провести додаткові тренінги для голів окружних виборчих комісій та роздати їм роз’яснювальні інформаційні матеріали, щоб зменшити плутанину.

Окремо представники місії торкнулися теми свободи ЗМІ. Голова місії ENEMO Пітер Новотний висловив своє занепокоєння тиском на телеканали напередодні виборів.
Місія ENEMO повідомила, що сайти місцевих адміністрацій більшості східних областей відкрито підтримують кандидатів від Партії регіонів.

«Нещодавні рішення операторів кабельних мереж відносно припинення чи обмеження мовлення телеканалу ТВі у деяких телеканалах навіюють побоювання щодо зменшення аудиторії ЗМІ та звуження пропозицій різних політичних поглядів напередодні виборів», – йдеться у звіті.

Крім ТВі подібну ситуацію було зафіксовано у Донецькій та Одеській областях.

«Ми закликаємо органи влади, щоб вони зняли обмеження із засобів масової інформації та дозволили їм вільно мовити”, – сказав Пітер Новотний.

Як повідомлялося раніше, місія ENEMO в Україні складається із довгострокових та короткострокових спостерігачів з усієї Європи. Експерти планують коментувати виборчий процес в Україні та публікувати звіти про перебіг виборчого процесу в різних регіонах.
XS
SM
MD
LG