Спеціальні потреби

Опозиційні ув’язнені - об’єднують та консолідують


Юлія Тимошенко звинуватила Віктора Януковича у тому, що він використовує сталінські методи проти неї. Така заява пролунала після того, як у палаті колишньої прем’єрки було проведено обшук та вилучено два радіаційні дозиметри, які, за її словами, чотири рази фіксували перевищення рівня радіації у палаті.

У пенітенціарній службі говорять, що обшук був плановим, а знайдені у тайнику речі – заборонені для обігу.

"Під час огляду у засудженої Тимошенко виявлено тайник, який було замасковано під звичайну книжку (Кримінально-процесуальний кодекс України). В зазначеному тайнику, а також у приліжковій тумбочці вона зберігала заборонені для обігу предмети (технічні пристрої)", - заявляє відомство.
Консолідація відбувається навколо тем, які відповідають апетиту виборця.
Віктор Чумак.

Окрім дозиметрів, у палаті були знайдені ліки невстановленого походження. Захист переконує, що у лікарні та колонії знали про дозиметри, а недозволених ліків не було - їх могли підкинути підчас обшуку.

У заяві Юлії Тимошенко, яку поширила прес-служба «Батьківщини», екс-прем’єр відкидає усі звинувачення і говорить, що стала жертвою політичної помсти Януковича, який трохи випередив її на президентських виборах 2010-го року.

Інший опозиційний політик, який зараз перебуває у в’язниці - Юрій Луценко, в інтерв’ю журналу «Фокус» сказав, що одразу після виборів почне працювати над створенням широкої надпартійної організації демократичних виборців, а поки він працює над алгоритмом дій.

«Кар’єру політика я ще не завершив. Навпаки, після двох судимостей в нашій країні все найцікавіше тільки починається, тому мемуари поки почекають», - сказав Луценко.

Все заради консолідації

Політичні експерти говорять, що всі заяви, які сьогодні лунають, як від опозиційних так і провладних політиків, мають на меті вплинути на результати парламентських виборів, їх головне призначення - консолідувати виборця. Це необхідно всім політичним силам, тому застосовуватися будуть різні теми та особистості. Якщо опозиція обрала центральною темою долю ув’язнених Луценко та Тимошенко, а також питання з ними пов’язані, як то демократія та верховенство права. Влада консолідує своїх виборців навколо мови.
Тимошенко зараз має символічний вплив. Хоча вона за ґратами, але все одно є люди, які будуть голосувати за бренд «Батьківщина», який, так чи інакше, пов'язаний з Тимошенко.
Михайло Погребинський


«Консолідація відбувається навколо тем, які відповідають апетиту виборця», - сказав Голосу Америки президент Українського Інституту публічної політики Віктор Чумак. «На сьогодні, роль самих політичний ув’язнених у політичних перегонах – мінімальна, але у загальному процесі вони дуже важливі, як символи боротьби з режимом, протидією сучасній політичній системі, нечесної конкуренції. І попри те, що дехто від цього втомився, є значна частина виборців, щодо яких оці заяви політичних ув’язнених - дуже дієвий метод».

У той же час, політичні кампанії зараз все ж фокусуються на тих людях, що знаходяться на свободі. За словами політолога Центру політичних досліджень Михайла Погребинського, опозиція зробила основну ставку на Арсенія Яценюка, але об’єднана опозиція все одно не набирає необхідної кількості балів у загальному рейтингу. Тому, для тієї частини виборців, які раніше голосувати за партію «Батьківщина», повідомлення про долю Тимошенко стануть об’єднувальним фактором.

«Тимошенко зараз має символічний вплив. Хоча вона за ґратами, але все одно є люди, які будуть голосувати за бренд «Батьківщина», який, так чи інакше, пов'язаний з Тимошенко», - сказав Голосу Америки Погребинський.

Реакція міжнародної спільноти

Подібна інформація про життя Тимошенко та Луценко за ґратами не матиме великого впливу на позиції Сполучених Штатів та країн Західної Європи щодо України, вважають політологи. Свою оцінку ситуації США та ЄС вже зробили, коли Тимошенко засудили за рішення про газ, яке вважається політичним, а не кримінальним, тобто не передбачає ув’язнення. Оскільки, першочергово була підірвана довіра до правоохоронних органів, будь-які висновки, чи то щодо походження ліків знайдених в палаті Тимошенко, чи щодо інших тем - не будуть мати значного впливу на бачення американською та європейською спільнотою цієї справи, переконані експерти.

«Після того, як її ув’язнили за політичне рішення – всі інші повідомлення сприймаються під кутом зору тієї першої справи, тому вся додаткова інформація від правоохоронних органів чи від самої Тимошенко - це просто нагадування, і воно значним чином на справи не впливає», - сказав Погребинський.

Натомість, політологи говорять, що на позицію міжнародної спільноти буде впливати результат виборів, адже він пов'язаний з геополітичним станом справ, а відповідно і тим, як будуть будуватися двосторонні відносини Україна-США та Україна-ЄС.
XS
SM
MD
LG