Спеціальні потреби

Єврокомісія стурбована зняттям з виборів засуджених лідерів опозиції


Європейська комісія занепокоєна відмовою у реєстрації кандидатам у депутати – лідерам української опозиції Юлії Тимошенко і Юрію Луценку. Речник ЄК Пітер Стано каже, що у Брюсселі новину про рішення ЦВК зустріли із жалем:

«Ми, звичайно, дуже уважно слідкуємо за ситуацією, і можу сказати, що ці події не покращують атмосфери стосунків між Україною та Європейським Союзом. У ЄС, його країнах-членах і Єврокомісії, є декілька пересторог до України. Зокрема й у сфері верховенства права, вибіркового застосування правосуддя. Ми довели до українського керівництва нашу точку зору – покращення стосунків залежить від прогресу в трьох напрямках. В тому числі і проведення парламентських виборів і ситуації навколо них. Рішення ЦВК від минулого тижня (відмовити Луценку і Тимошенко в реєстрації) на жаль є логічним наслідком судових процесів проти цих двох людей, які ми вважаємо вибірковим застосуванням правосуддя і застосуванням права для переслідування політичних опонентів. Ми вважаємо це неприйнятним і таким, що суперечить європейським цінностям, і українські посадовці мають звернути на це увагу».

В Єврокомісії кажуть, що враховуватимуть факт відмови лідерам опозиції у балотуванні під час оцінки чесності й прозорості виборчої кампанії.

Опозиція продовжує оскаржувати відмову ЦВК у реєстрації Тимошенко і Луценку. У середу позовну заяву розгляне Вищий адміністративний суд. Адвокати вважають, що рішення Центральної виборчої комісії суперечить нормам Конституції. Мовляв, Основний закон накладає обмеження лише на обрання до Верховної ради громадянина, який має не погашену і не зняту судимість, але не на його включення в передвиборчі списки.

«Обмеження щодо судимості мають застосовуватися лише до особи, щодо якої приймається рішення про її обрання депутатом. Адже завжди існує ймовірність, що протягом виборчого процесу, який триває більше трьох місяців, судимість з особи може бути знята, погашена, або взагалі винесений вирок судом касаційної інстанції», – йдеться в позовній заяві.

Як повідомляють у прес-службі партії «Батьківщина», в засіданні візьмуть участь керівники партій, що входять до складу об’єднаної опозиції та народні депутати парламентських фракцій. У разі негативного рішення суду юристи блоку ймовірно оскаржуватимуть відмову Центрвиборчкому в європейських судових інстанціях.
Опозиція продовжує оскаржувати відмову ЦВК у реєстрації Тимошенко і Луценку. У середу позовну заяву розгляне Вищий адміністративний суд. Адвокати вважають, що рішення Центральної виборчої комісії суперечить нормам Конституції.

Тим часом суд переніс майже на місяць розгляд звинувачень проти Юлії Тимошенко в справі корпорації ЄЕСУ. Підставою для цього назвали необхідність отримати згоду підсудної давати свідчення в режимі відеоконференції. Адвокати екс-прем’єра висловили обурення черговим затягуванням розгляду справ.

«Суддя оголосив заздалегідь написане рішення. Його не цікавила ні позиція сторін, його не цікавило нічого – він мав вказівку перенести розгляд цієї справи і він її переніс. Таким чином, ми очікуємо чергове незаконне відкладення касаційної скарги 16 серпня у Вищому спеціалізованому суді з розгляду кримінальних та цивільних справ у так званій газовій справі», – заявив захисник екс-прем’єра Сергій Власенко. Він також нарікає, що у вівторок отримав відмову в зустрічі із клієнтом в лікарні.

Водночас у прес-службі Державної пенітенціарної служби заперечують відмову адвокатам у побаченні із підзахисною. Мовляв, і Сергієві Власенку, і Євгенії Тимошенко запропонували для спілкування з екс-прем’єром інший час у зв’язку із візитом до неї делегації Європейського парламенту.
XS
SM
MD
LG