Спеціальні потреби

Турецький прем’єр: сирійський літак перевозив військове обладнання


Туреччина обстоює своє рішення перехопити і змусити приземлитися в Анкарі літак, який у середу прямував до Сирії, кажучи, що він віз амуніцію, призначену для уряду президента Башара аль-Асада.

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав, що пасажирський літак рейсу Москва-Дамаск перевозив незаконний вантаж, відправлений російською компанія, яка виготовляє військове обладнання та зброю. Ердоган не входив у деталі щодо джерела таких розвідувальних даних, і не назвав російського постачальника амуніції.

Влада Сирії заперечила твердження, що літак перевозив будь-яке військове обладнання. Росія, яка є одним з близьких союзників аль-Асада, зажадала від Туреччини пояснень перехоплення і примусової посадки сирійського літака, кажучи, що пасажири на його борту опинились у небезпеці.

У відповідь, турецька влада заявила, що жодної загрози їхньому життю не було, а винищувачі змусили літак приземлитись, щоб перевірити в аеропорту підозри про незаконний вантаж на борту. У ранніх годинах у четвер, літаку, на борту якого було понад 30 людей, дозволили продовжити політ - після конфіскації вантажу.

Інцидент загострив напруження між Туреччиною і Сирією. Останнім часом, турецькі війська обстрілюють прикордонну сирійську територію у відповідь на обстріли турецьких об’єктів, здійснених сирійською артилерією.

За повідомленням сирійської правозахисної організації Syria Observatory for Human Rights, яка базована у Великобританії, внаслідок збройних сутичок у четвер загинуло 260 сирійців, у тому числі 86 цивільних осіб, 60 повстанців, 13 колишніх урядових солдатів, які перейшли на бік опозиції, та 92 військовослужбовців, лояльних до Асада.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG