Спеціальні потреби

Щодня з Сирії до Туреччини прибувають 300 біженців


Сирійці масово тікають з країни, щоби не бути втягнутими у громадянську війну між військами президента Сирії Башара аль-Асада та опозицією.

У таборі біженців Кіліс на турецькій території тисячі сирійців чекають вирішення своєї долі та долі Сирії.

Війна – всього в кількох кілометрах від табору. Гелікоптери урядових військ кружляють над територією повстанців. Час від часу вони випускають ракети. У мінареті ховаються снайпери, які стріляють по втікачах.

Неподалік, на території Туреччини, на кордоні із Сирією знаходиться табір біженців Кіліс. У кількох метрах від табору, на прикордонній заставі, майорить прапор Сирії. Час від часу сирійські солдати стріляють. У квітні від їх куль загинуло двоє і було поранено двадцять три мешканці табору. Один з біженців, я кому пощастило утекти живим, описує пережите:

«Мого двоюрідного брата поранили. Куля влучила у стегно. Він досі у лікарні».

Тож від Сирії загородились бетонним муром. Загалом з Сирії до Туреччини прибули 27 тисяч біженців. Вони все менше вірять у те, що в країні може бути встановлено мир.
«Іран, Росія, Венесуела підтримують режим Асада. Це ж кримінальний режим. Треба, щоб світ на ділі, а не лише на словах став другом сирійців».
Сирійський біженець
У цьому таборі знайшли притулок майже 12 тисяч сирійців. Він уже переповнений. Люди живуть по 5-6 осіб в одному помешканні. Щодня прибуває 300 новачків. Хворих та поранених лікують у шпиталі. У таборі є магазини, мечеті, пральня. В іншому прикордонному районі Туреччина будує ще один табір, розрахований на 20 тисяч людей. А поки що цей табір захлинається від нечистот. Їх виливають просто у канави. Турецька адміністрація не дозволила Голосу Америки зняти як це відбувається.

Втім, біженці не скаржаться. Кажуть, що вдячні Туреччині за притулок. Натомість союзників Сирії, які підтримують режим Асада, біженці ненавидять і відкликаються так:

«Іран, Росія, Венесуела підтримують режим Асада. Це ж кримінальний режим. Треба, щоб світ на ділі, а не лише на словах став другом сирійців. Підтримка потрібна Вільній сирійській армії та демократії».

Для біженців у Кілісі тонкощі політики, які гальмують міжнародне втручання у Сирійський конфлікт – нічого не значать. За бійнею у рідній країні вони спостерігають із перших рядів, з турецького кордону.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG