Спеціальні потреби

Кофі Аннан шокований кривавою розправою над цивільними у Сирії


За даними опозиції, урядові війська вбили в четвер понад 200 мирних жителів селищі Тремсех, провінції Гама. Проти цивільних були застосовані танки та гелікоптери.

Спеціальний посланець ООН та Ліги арабських держав в Сирії Кофі Аннан шокований повідомленнями про масові вбивства у сирійському селищі Тремсех. Як повідомляють представники опозиції Сирії, у четвер, урядові війська застосували проти цивільних танки та гелікоптерів. За різними даними, від 150 до 220-ти людей загинуло.
Ми чекали 18 місяців. Ви знаєте, щотижня у Сирії гинуть сотні цивільних. Тому Рада Безпеки ООН повинна діяти негайно ...
Посол Франції в ООН
Державні медіа Сирії спростовують цю інформацію і звинувачують невідомих терористів у нападі на урядові війська. Західні медіа не можуть перевірити, що саме сталося в селищі Тремсех. Доступ до цього регіону для іноземців заборонений.

Голова місії спостереження ООН у Сирії Роберт Муд зміг лише підтвердити, що у четвер у провінції Гама точилися важкі бої:

“З того, що ми побачили, перебуваючи в провінції Гама, можемо підтвердити, що у четвер в районі селища Тремсех були збройні сутички. В них була задіяна бронетехніка та гелікоптери. Місія спостерігачів готова негайно вирушити у селище для перевірки ситуації. Але у нас мають бути гарантії домовленості між сторонами про припинення вогню”.
Уряд аль Асада почав переміщувати зі складів запаси хімічної зброї.
Джерела в уряді США
Рада Безпеки ООН розглядає можливість накладення нових санкцій на сирійський уряд, якщо той продовжуватиме застосувати важке озброєння проти цивільних, каже Посол Франції в ООН Джерард Аруд:

«Ми чекали 18 місяців. Ви знаєте, щотижня у Сирії гинуть сотні цивільних. Тому Рада Безпеки повинна діяти негайно».

Росія обіцяє накласти вето на будь-яку резолюцію Ради Безпеки, у якій містяться нові санкції проти Сирії.

Тим часом Асад, схоже, втрачає підтримку в середині власного уряду. Цього тижня посол Сирії в Іраку Наваф Фарес заявив, що залишає посаду в уряді Асада і закликав армію повернути зброю проти президента, який вбиває свій народ. Минулого тижня закордон втік військовий генерал, довголітній друг Асада.

Притулку за кордоном попросили і інші посли, каже Могамед Бассам Імаді, член Національної ради Сирії і колишній посол Сирії у Швеції:

«Я знаю, що 2 сирійські дипломати втекли з країни. Це наш колишній посол у Білорусі та колишній посол в Об‘єднаних Арабських Еміратах. Вони поки не оголосили про свою втечу офіційно, оскільки бояться за свої життя та безпеку членів своїх родин».

У п‘ятницю стало відомо про ще один небезпечний розвиток подій у Сирії. Американські журналісти повідомляють, що уряд аль Асада почав переміщувати зі складів запаси хімічної зброї. Сирія має один з найбільших арсеналів біологічної та хімічної зброї на Близькому Сході. Мета транспортування хімікатів - не відома. Але американські урядовці побоюються, що цей арсенал може потрапити у руки терористів або його буде використано проти цивільного населення.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG