Спеціальні потреби

Ізоляція Куби стала центральною темою саміту країн Північної та Південної Америки


Cаміт країн Північної та Південної Америки
Cаміт країн Північної та Південної Америки

У неділю завершився саміт країн Північної та Південної Америки та Карибського басейну в місті Картахена, Колумбія. Президент США Барак Обама сподівався, що цей саміт, що проводиться вже вдруге, зосередиться на питаннях економічного співробітництва та інтеграції країн обох континентів. Але провідною темою порядку денного стало питання Куби. А саме – чи варто продовжувати політичну ізоляцію цієї країни? Канада та США наполягають, що Куба мусить спочатку демократизуватися перед тим, як її лідери зможуть брати участь у подібних заходах.

«Ми розуміємо, що існує шанс для кубинських лідерів протягом наступних років почати міркувати над тим, що вони мусять зробити, аби забезпечити власним громадянам процвітання та життєві можливості. І вони можуть послабити деякі обмеження в своїй країні. Ми б це привітали», – заявив Барак Обама.

Але мешканці Колумбії та інших країн регіону, що протестували на вулицях Картахени, та частина лідерів з позицією США та Канади не погоджуються. У суботу президент Колумбії Хуан Мануель Сантос заявив, що настав час покінчити з ізоляцією та торговим ембарго, накладеним на цю острівну державу ще під час холодної війни. Саме через питання неучасті Куби лідери тридцяти країн Західної півкулі, що брали участь в саміті, не змогли підписати заключну декларацію.

Також лідери країн Південної Америки та Карибського басейну закликали Обаму переглянути ще одну важливу для них позицію США – у боротьбі з наркоторгівлею. Зокрема президент Гватемали Отто Перез Моліна вважає, що, аби зменшити насилля, що супроводжує торгівлю наркотиками, треба декриміналізувати цю сферу. Президент Колумбії, країни ще отримує величезну військову та фінансову допомогу від США на боротьбу з наркоторгівлею, дискусією був задоволений:

«Ми відверто обговорили це питання. Ми вислухали позицію Барака Обами, лідерів інших країн. Вони відверто виклали свої думки. Це – позитивний крок. Якщо ми знайдемо ефективніший та дешевший механізм боротьби з наркоторгівлею та організованою злочинністю, ми його запровадимо».

Перед вилітом з Картахени, президент Обама приєднався до президента Колумбії Хуана Сантоса в церемонії відзначення урядової програми з повернення землі людям, яких з неї витіснили бійці військових формувань. Обама наголосив на продовженні підтримки Колумбії в її боротьбі з наркоторгівлею, військовими формуваннями, такими як ФАРК, та відновленні її економіки. За його словами, це – частина ширшої політики рівноправного партнерства країн Західної півкулі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG