Спеціальні потреби

Великобританія звинувачує Росію у втручанні в референдум щодо питання Брекзиту


Після поширення звинувачень щодо російського втручання в американські президентські вибори у 2016 році, з’являються перші докази про можливі спроби Москви вплинути також на британський референдум про вихід країни зі складу Європейського Союзу.

Експерти виявили тисячі акаунтів у соціальних мережах, які передавали інформацію проти ЄС і розпалювали політичне та расистське напруження.

Експерти Каліфорнійського університету в Берклі і британського Університету Свенсі показують, що протягом двох днів ще до перемоги прихильників виходу з ЄС у червні 2016 року, базований у Росії Twitter акаунт поставив майже 45 тисяч одиниць інформації про Брекзит, з яких більшість була скерована проти ЄС. Більшість акаунтів раніше не стосувалися дебатів про Брекзит, але звертали увагу на інші питання, наприклад, війну в Україні.

Британська виборча комісія і комітети законодавців започаткували окремі слідства щодо фейкових новин і ролі соціальних ЗМІ в ході того, як з’являються нові докази.

«Росія втручається, вона намагається підірвати довір’я громадськості до політичних інститутів і медіа в західних країнах. Ми повинні вважати поширення неправдивих новин, пропагованих фальшивими акаунтами за посередництвом Twitter та Facebook таким способом як реальну загрозу нашій демократії», заявив консервативний член парламенту Деміен Коллінс, голова парламентського комітету з питань культури, ЗМІ і спорту, а також голова розслідування.

Американські розвідувальні агентства кажутть, що Росія керувала пропагандистською кампанією, щоб перешкодити президентським виборам. Проте президент Путін заперечує втручання, а після зустрічі з ним минулого тижня президент Трамп заявив, що він довіряє російському колезі.

Виступаючи у вівторок, прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей мала інший месидж для Москви.

«Вона (Росія) намагається перетворити інформацію на зброю, – сказала вона – застосовуючи свої державні ЗМІ, поміщуючи неправдиву інформацію, змінені знімки, щоб посіяти незгоду на Заході і підігрвати наші інститути. Отже, в мене дуже просте звернення до Росії. Ми знаємо, що ви робити. І ви не матимете успіху».

Twitter передав Конгресу США деталі близько 3 тисяч акаунтів, які пов’язані з базованою у Санкт-Петербурзі Internet Research Agency, де сотні працівників цілодобово працюють, виготовляючи і поширюючи пропаганду. Але працюють не лише люди.

Дослідники Лондонського міського університету виявили мережу 13,500 автоматичних акаунтів, або «ботів», які працювали під час референдуму щодо Брекзиту.

Законодавці в Європі і Сполучених Штатах кажуть, що Кремль, за всіма ознаками, використовує соціальні мережі для поширення поділів в суспільствах. Twitter і Facebook кажуть, що вони співпрацюють з розслідуванням, але на них збільшується тиск, щоб вони робили більше.

Дивіться також: Експерти звітують про значне скорочення свободи слова у світі та посилення урядової пропаганди

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG