Спеціальні потреби

Повідомлення Обами щодо постачання зброї до В’єтнаму здивувало Росію


Це підірве домінування Росії на в’єтнамському ринку, але не матиме швидких наслідків - Олександр Габуєв.

Повідомлення президента Барака Обами про скасування багаторічного ембарго на постачання зброї В’єтнамові викликало здивування не лише в Китаї, де суперечка з Ханоєм у регіоні Південно-Китайського моря розпалює військову напруженість, але також у Росії.

Росія довгий час була головним постачальником зброї В’єтнамові. Але ця перевага поволі зменшується у зв’язку з відкриттям ринку, і американські продавці зброї починають використовувати цю нагоду.

Вкінці це підірве домінування Росії на в’єтнамському ринку, але не матиме швидких наслідків. Таку думку в електронному листі на адресу «Голосу Америки» висловив голова програми Росія–Азійсько-тихоокеанський регіон Олександр Габуєв з московського центру Карнеґі:

«Ринок буде більш конкурентним, але Росія займає сильну позицію щодо балансу вартості і ціни своїх систем, довгих військових контактів В’єтнаму з російськими виробниками і потреб навчання персоналу. Багато залежатиме від того, чи уряд США підтримуватиме можливу продаж американських систем і яку позицію займе наступний уряд».

Американська заборона на постачання летальної зброї В’єтнаму була скасована після того, як у 2014 році було пом’якшено обмеження на продаж нелетальної зброї. Однак всі випадки продажу мусять бути схвалені урядом США.

«Я не сподіваюся значного збільшення американського експорту зброї В’єтнаму, хоча інерція у сфері закупок зброї є дуже сильною», – сказав в електронній відповіді на запитання «Голосу Америки» Антон Цвєтов, дослідник Російської ради міжнародних справ. «Росія, як здається, збереже своє домінування на в’єтнамському ринку в більшості найдорожчої групи, такій як літаки-винищувачі, бойові кораблі та системи ракетної оборони, принаймні на наступне десятиліття. Проте США можуть зайняти конкретні діянки, включно з військовою розвідкою».

В’єтнам намагається зміцнити свої ВМС у час, коли Китай розбудовує свою військову присутність у районі спірних островів у Південно-Китайському морі. До кінця цього року Росія, як передбачається, постачить В’єтнамові останній із шести дизельних підводних човнів класу 877 «Палтус».

Згідно з Цвєтовим, хоча Москва не вітатиме перспективи конкуренції з американськиими продавцями зброї, значення цього є меншою мірою військове, ніж політичне. «Щодо загального стану російсько-в’єтнамських відносин, цей розвиток подій є сигналом для Росії», - сказав він. «Москва буде змушена докласти більших зусиль, щоб втримати сильні зв’язки з В’єтнамом».

Російське офіційне агентство новин ТАСС у понеділок посилалося на заступника голови Федеральної служби військово-технічної співпраці Анатолія Пунчука, який сказав, що ембарго, яке тепер скасовується, не матиме впливу на російські постачі зброї В’єтнамові. «Наші відносини з В’єтнамом стратегіного характеру і їх дальший розвиток залежатиме від керівництва В’єтнаму», сказав Пунчук.

Дивіться також: Річниця депортації кримських татар: заяви та заходи у США, Канаді

Річниця депортації кримських татар: заяви та заходи у США, Канаді. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

XS
SM
MD
LG