Спеціальні потреби

Після Януковича до Москви їде Азаров


Київ – Прем'єр-міністр України Микола Азаров відвідає 24 грудня з робочим візитом Москву для участі в засіданні Вищої Євразійської економічної ради. За тиждень після переговорів у столиці Росії президента Віктора Януковича тут знову перебуватиме український високопосадовець. На думку екс-глави уряду, депутата від Партії регіонів Анатолія Кінаха, Україна має величезні інтереси на євразійському просторі й цілком логічно їх розвивати. При цьому вони не суперечать євроінтеграції держави. Натомість в опозиції стверджують, що Україну такими візитами намагаються «продати».

Вища Євразійська економічна рада на рівні глав держав – вищий орган управління Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. Участь в її засіданні у Москві візьме не глава української держави Віктор Янукович, а керівник уряду Микола Азаров (хоча кілька днів деякі російські ЗМІ анонсували візит саме президента України). Микола Азаров під час перебування у столиці Росії зустрінеться також зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим. Про це повідомив урядовий портал.

Прем’єри двох країн обговорять у Москві ключові питання співпраці, а також «великі російсько-українські проекти», – повідомили в прес-службі уряду Росії, не вдаючись у подальші подробиці.

Рівно тиждень тому Москву відвідав президент Віктор Янукович. Разом із російським лідером Володимиром Путіним він домовився про купівлю Росією євробондів України на 15 мільярдів доларів, а також про зниження вартості російського газу для України до 268,5 долара за тисячу кубів.

Після того міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв'ю агенції «Інтерфакс» заявив, що його держава хотіла б бачити Україну учасником євразійських інтеграційних процесів за умови, якщо цього забажають українці.

«Близько 40 відсотків зовнішньої торгівлі України – Митний Союз»

Як зауважив у коментарі Радіо Свобода екс-глава українського уряду, депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах, євразійський простір є дуже цікавим для України. Він зазначив: близько 40 відсотків зовнішньої торгівлі України – Митний Союз. І ці 40 відсотків – це сотні тисяч робочих місць і завантаження українських підприємств. Але, враховуючи євразійського простору, Україні не збирається згортати свою європейську інтеграцію, сказав Анатолій Кінах.

Незворотна інтеграція України за напрямком Євросоюзу абсолютно не суперечить створенню рівноправних, вигідних умов із нашими партнерами на Сході та Північному Сході
Анатолій Кінах
«Незворотна інтеграція України за напрямком Євросоюзу абсолютно не суперечить створенню рівноправних, вигідних умов із нашими партнерами на Сході та Північному Сході. Й однозначно, Україна повинна бути в цих процесах у статусі спостерігача», – вважає Анатолій Кінах.

«Чинна влада бере за наші кошти кредит, який віддавати нам із вами»

Зі свого боку, парламентарій від партії УДАР Оксана Продан убачає в цих візитах Віктора Януковича та Миколи Азарова до Москви не прагнення розвивати обопільні вигідні і Україні, і її євразійським партнерам економічні зв’язки. На думку опозиційного депутата, українські високопосадовці намагаються «продати» державу, але «очевидно, що товар (який продають) не той, чи ціна недостатня». І при цьому про незмінність європейської інтеграції говорити не доводиться, стверджує Оксана Продан.

Для чого нас продають? Для того, щоб Україна залишилася без змін
Оксана Продан
«Для чого нас продають? Для того, щоб Україна залишилася без змін. Я хочу нагадати, що чинна влада відмовила нам у підписанні угоди про євроасоціацію і створенні умов для запровадження європейських цінностей. Натомість чинна влада бере за наші кошти кредит, який віддавати нам із вами і за який майже мільярд доларів доведеться заплатити», – сказала Оксана Продан.

А як зазначив в ефірі Радіо Свобода економіст Павло Шеремета, Україну з її економічними проблемами не чекають ніде – ані на Заході, ані у Росії. Свої місця треба завойовувати, будучи готовим до гострої конкуренції. І це добре – коли є конкуренція, є й можливість для зростання, а не тупцювання на місці.

«Я іншу метафору застосую. Давайте у футболі запровадимо всі візи і не будемо впускати сюди жодних європейців, будемо грати просто в національний чемпіонат або в російський об’єднаний чемпіонат. Цікаво це буде? Очевидно, що в Західній Європі грають краще. Очевидно, що в Латинській Америці грають краще. Але якщо ти з ними не будеш грати, ти ніколи не будеш грати на тому рівні», – впевнений Павло Шеремета.

Позика проведена так, що у нас завжди буде можливість вимагати її погашення. Умови дуже жорсткі
Ігор Шувалов
Тим часом перший заступник голови російського уряду Ігор Шувалов наголосив – Росія завжди може зажадати від України повернення позики 15 мільярдів доларів.

«Позика проведена так, що у нас завжди буде можливість вимагати її погашення. Умови дуже жорсткі. Ми свої права повністю забезпечили», – наголосив Ігор Шувалов, відповідаючи на запитання про те, що може статися, якщо Україна через кілька місяців перестане виконувати свої домовленості.

Передрук з "Радіо Свобода"
XS
SM
MD
LG