Спеціальні потреби

Опозиція вимагає переголосування «мовного» закону


Опозиційні фракції Верховної Ради вимагають переголосування «мовного» закону і наполягають на порушенні процедури його ухвалення. Лідери об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк і Микола Томенко закликали більшість повернутися до розгляду суперечливого законопроекту, який призвів до парламентської кризи і сутичок противників розширення прав російської мови із правоохоронцями в Києві. Умовою меншості є особисте голосування усіх депутатів і розгляд усіх поданих до закону поправок.

«Ми готові розглядати будь-які питання, тільки не з тим, хто махає рукою у залі, а з конкретними народними депутатами, які несуть персональну відповідальність за своє голосування», - заявив Арсеній Яценюк.

В той же час опозиція стверджує, що знайшла юридичні можливості заблокувати підписання головою Верховної Ради ухваленого документу. Депутати зареєстрували проект постанови, якою пропонується скасувати рішення парламенту про прийняття проекту Закону «Про засади державної мовної політики». Як переконують автори із посиланням на регламент, спікер Володимир Литвин отримав законні підстави не підписувати конфліктний закон. Відтак, опозиція розглядає можливість зняття облоги Українсьокого дому, де цілодобово чергують противники розширення мовних ініціатив парламентської більшості.
«Ми готові розглядати будь-які питання, тільки не з тим, хто махає рукою у залі, а з конкретними народними депутатами, які несуть персональну відповідальність за своє голосування».
Арсеній Яценюк


Водночас негайно підписати «мовний» закон від спікера вимагає парламентська більшість. Голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов твердить, що Конституція України не дає права голові Верховної Ради блокувати ухвалені депутатами документи і пообіцяв звернутися до суду, якщо Володимир Литвин і надалі ігноруватиме вимогу більшості. «Якихось норм, які б давали спікеру парламенту можливість не підписувати закон, за який проголосували в залі, просто не існує. Я думаю, якщо більшість приймає рішення, то одна людина зупинити його подальше просування не може», - каже Єфремов. Він також назвав емоційною і поспішною заяву Володимира Литвина про відставку з посади голови ВР і висловив сподівання, що той і надалі керуватиме роботою парламенту.

Між тим президент Янукович вирішив не загострювати ситуацію, яка викликала протистояння і дав зрозуміти, що не поспішатиме із підписанням суперечливого закону. Через свого представника в Верховній Раді Юрія Мірошниченка він пообіцяв визначитися із цим питанням лише після його експертизи фахівцями. «Не буде жодних попередніх висновків чи оцінок закону та процедурі його прийняття, поки ґрунтовно і всебічно не будуть вивчені всі експертні висновки», - заявив депутат.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG