Спеціальні потреби

Януковича закликають зробити свободу слова реальністю


Корупція, відсутність плюралізму та засилля джинси – незмінні висновки, до яких приходять міжнародні аналітики, вивчаючи українські ЗМІ. Цього разу звіт про стан свободи преси в Україні підготувала делегація із представників різних об’єднань медіа та свободи слова.

Підготовлений звіт має назву «Зробіть свободу слова реальністю, пане Президенте». Крім зазначених у ньому проблем у сфері ЗМІ, дослідники запропонували низку кроків, необхідних для зміцнення свободи слова в країні.

«Цей звіт містить перелік чітких дій, які уряд України повинен терміново розглянути для підвищення стандартів свободи преси», – повідомив президент Всесвітнього форуму редакторів Ерік Б’єраер, який теж брав участь у роботі делегації.

Зокрема, міжнародна місія закликала українську владу дотримуватися чинного законодавства, в тому числі, закону «Про доступ до публічної інформації», розвинути роздрібну торгівлю друкованою продукцією по країні, припинити використовувати ліцензії як засіб цензури, а також забезпечити відкритий та прозорий судовий процес у справі вбивства Ґеоргія Ґонґадзе. «Відсутність правового захисту у випадку Ґонґадзе перетворилась у довгострокові наслідки для навколишнього середовища, ЗМІ в Україні. Це ілюструє ставлення української держави, яка не може адекватно захистити журналістів і не бажає залучати до відповідальності за насильство щодо журналістів», повідомляється у звіті.

Також медійники привітали владу України із прийняттям закону «Про доступ до публічної інформації» та із створенням окремої групи з ініціативи Адміністрації президента, яка розглядає питання свободи преси раз на місяць. Втім, зауважили, що законів чиновники не дотримуються, а після засідань міжвідомчої групи реальних кроків не робиться.

«Звіт містить перелік чітких дій, які уряд України повинен терміново розглянути для підвищення стандартів свободи преси».
Ерік Б’єраер
За останні місяці ситуація із свободою слова в Україні погіршилася. Про це заявила представниця «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк. За її словами, у червні було зафіксовано 15 випадків утисків свободи слова в Україні. Серед них – напади на журналістів, тиск на них та перешкоджання професійній діяльності.

У вересні 2012-го року українська столиця збере провідних журналістів світу на Всесвітній газетний конгрес та на Всесвітній форум редакторів. Медіа-активісти планують вкотре звернути уваги міжнародної спільноти на проблеми із свободою слова в Україні під час цих заходів.

«Ми їдемо до Києва для того, щоб засвідчити та підкреслити нашу солідарність із українською незалежною пресою, яка щоденно протистоїть високому тиску, іноді навіть перебуваючи в ізоляції», заявив президент Всесвітнього форуму редакторів Ерік Б’єраер.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG