Спеціальні потреби

Парламентські вибори з обмеженим доступом до інформації


Виборчу реформу в Україні не схвалюють за кордоном
Виборчу реформу в Україні не схвалюють за кордоном
Вибори до українського парламенту в ЗМІ будуть виглядати інакшими, ніж насправді, тому що журналісти матимуть проблеми з доступом та висвітленням навіть відкритих заходів, переконані експерти з виборчих питань. Іноземним журналістам буде ще складніше передати повну та правдиву картину виборчого процесу, додають експерти.


«Вперше за сім років я дуже стурбований питанням власної безпеки, є навіть певний острах, тому що бачу всі ознаки того, що ці вибори будуть дуже жорстокими та брутальними».
Зенон Завада
Такі висновки експерти роблять фіксуючи порушення з якими вже зараз проходять вибори до місцевих та сільських рад, і передбачають, що восени сценарій повториться, тільки у більшому масштабі.

«Найбільшими викликами для журналістів стануть ситуації, де їм доведеться мати справу з порушеннями конституції, коли журналістів не пускають на засідання виборчих комісій, де розглядаються питання радикального характеру, як на приклад, скасування реєстрації кандидатів», - сказав Голосу Америки Олексій Гордієнко, експерт з виборчого права.

Те, що деяких кандидатів знімають з виборчих перегонів експерти називають намаганням очисти шлях для «свого кандидата», який гарантовано повинен пройти. Попри те, що подібні засідання повинні бути відкритими, журналістів можуть просто не впустити, а члени комісії будуть приймати рішення за закритими дверима.

«Тоді невідомо, як приймаються рішення – може комусь з членів комісії викручували руки, щоб «правильно» голосували, можливо комісію підкупили, чи взагалі питання не розглядалося і голова одноосібно підписала якесь рішення», - сказав Гордієнко.

Неповнота інформації, складнощі отримання та фіксування того, як проходить прийняття рішень експерти називають серед головних причин того, що журналістські матеріали не відображатимуть всіє картини виборчого процесу. Ще складніше буде іноземним журналістам, які на міжнародному рівні інформуватимуть про те, що відбувається в Україні.

«Більшості іноземців складно уявити на скільки ворожим може бути виборче середовище допоки вони не спробують працювати у пострадянській країні», - сказав Голосу Америки, американський незалежний журналіст Зенон Завада.
Завада, який пише про українську політику протягом семи років, говорить, що за останні кілька років бути журналістом в Україні стало набагато складніше. На підтвердження цього він наводить приклад, як працюючи спостерігачем на виборах у 2010-му році в полтавській області, він намагався зняти на камеру процес підрахунку голосів, але представники виборчої комісії попросили його покинути місце, де це відбувався підрахунок.

«Вперше за сім років я дуже стурбований питанням власної безпеки, є навіть певний острах, тому що бачу всі ознаки того, що ці вибори будуть дуже жорстокими та брутальними», - сказав Завада.

Журналіст переконаний, що порушення законів представниками комісій на рівні сіл та містечок сходить з рук, тому що вони просто наслідують приклад владної верхівки, яка це толерує. Як результат, країна втрачає такі цінності, як верховенство права, плюралізм та інші ознаки демократії.

Юристи говорять, що проблема й в тому, що такі питання, як приховання від журналістів якихось відкритих документів чи недопуск їх на засідання рад на місці вирішити майже неможливо, можна тільки ефективно покарати винних пост-фактум.

«Так, тут будуть порушені права журналістів, але їх вже не впустили, можна тільки пізніше звернутися до прокуратури про відкриття кримінальної справи. Це стане плямою на репутації, але максимально, що вони отримають - це штраф», - сказав Роман Головенко, експерт з медіаправа Інституту масової інформації.

Якщо журналіст може довести факт порушення закону, то він також може звернутися до ЦВК з проханням припинити роботу виборчої комісії, проте це не буде приводом для визнання результатів роботи даної комісії недійсними.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG