Спеціальні потреби

Рада не відпустила Тимошенко лікуватися за кордон


Всупереч волі президента Януковича – якому лиш відсутність відповідного закону заважає відпустити Тимошенко на лікування за кордон – Верховна Рада відмовилась такий закон розглядати.

Провладна більшість не захотіла навіть включати питання до порядку денного. «За» проголосував 131 депутат при 226 мінімально необхідних.

«У той час, коли Європейський парламент розглядає проект найбільш жорсткої резолюції щодо ситуації в Україні, більшість демонстративно відмовилась підтримати законопроекти, які б дозволили деполітизувати українське кримінальне законодавство і виконати вимоги Резолюції ПАРЄ».
Андрій Кожем’якін
Законопроект, внесений народним депутатом Тарасом Чорноволом, давав владі шанс вирішити проблему ув’язненої опозиціонерки, відправити яку на лікування за кордон не раз закликали європейські лідери. Проект пропонував внести поправки до кримінального законодавства, згідно з якими засуджений у разі тяжкої хвороби може бути звільнений від подальшого відбування покарання і направлений лікуватися у медичний заклад на території України чи поза її межами.

Однак у провладній фракції назвали ідею «знущанням над здоровим глуздом» і голосів за розгляд не дали.

Так само провалилася й інша опозиційна ініціатива – щодо звільнення голови Державної пенітенціарної служби Олександра Лісіцкова. Відставки головного тюремника опозиція вимагала у зв’язку з побиттям Юлії Тимошенко у Качанівській колонії, зараженням Юрія Луценка у тюремній камері гепатитом, а також за численні факти порушень прав людини, відображені у скандальному фільмі – журналістському розслідуванні про Лук’янівське СІЗО.

Розглядати проект постанови про звільнення Лісіцкова провладна більшість відмовилася. За внесення питання до порядку денного проголосували тільки 135 народних депутатів.

Отримавши відкоша, опозиція вдалася до звичного способу висловити протест – демонстративно залишила сесійну залу. Перед цим голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін виголосив з трибуни парламенту заяву, в якій звинуватив провладну більшість в ігноруванні Резолюції ПАРЄ. Він назвав законопроекти, запропоновані опозицією, «останньою спробою» виконати ці вимоги напередодні ухвалення Європарламентом нового жорсткого рішення щодо України.

«У той час, коли Європейський парламент розглядає проект найбільш жорсткої резолюції щодо ситуації в Україні, більшість демонстративно відмовилась підтримати законопроекти, які б дозволили деполітизувати українське кримінальне законодавство і виконати вимоги Резолюції ПАРЄ», – заявив Кожем’якін. Як він додав, «Таким чином, уся відповідальність за міжнародну ізоляцію повністю лягає на провладну парламентську більшість».

А тим часом у провладній фракції демарш опозиції прокоментували іронічно, – як і подані нею законопроекти. Як заявив на брифінгу голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, у законопроектах опозиції не було ніякого конструктиву.

«А те, що окрема частина представників опозиції залишила зал, у черговий раз заявивши, що їх більше турбує радикуліт однієї людини, – то це ми вже чуємо протягом декількох місяців», – заявив Єфремов. Він також порадив не «спекулювати на тій хворобі, на яку хворі 90% людей після сорока років».

Нагадаємо: днями президент Янукович заявив, що радо відпустив би Тимошенко на лікування за кордон, але закон не дозволяє. «Якби я міг це зробити і від мене б це залежало, я б це зробив», – запевнив президент.
XS
SM
MD
LG