Спеціальні потреби

Суд у справі ЄЕСУ відклали до одужання Тимошенко


Процес над Юлією Тимошенко бере півторамісячну паузу. Слідом за касацією в «газовій» справі, на кінець червня вирішили відкласти й слухання у справі ЄЕСУ.

Судовий розгляд обвинувачень, висунутих екс-прем’єрці у зв’язку з незаконною діяльністю корпорації «Єдині енергетичні системи України», перенесено на 25 червня. Таке рішення ухвалив у понеділок Київський райсуд Харкова. Ініціаторами перенесення слухань стали державні обвинувачі. Вони просили суддю зачекати, доки Тимошенко одужає і зможе бути присутньою на процесі.

Таким аргументам не ймуть віри захисники екс-прем’єрки. Вони нагадують, що раніше судді не переймалися особистою присутністю підсудної. Як стверджує адвокат Сергій Власенко, причина відкладення слухань – на 25 червня у справі ЄЕСУ і на 26 червня у «газовій» справі – інша.

«Саме у ці дні, 25-го і 26-го, у місті Страсбург буде проводитись сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи, на якій повинно розглядатися українське питання. Українська влада хоче вчергове здурити європейську спільноту, сказавши, що, дивіться, у нас немає ще остаточного рішення», – сказав Власенко на брифінгу під харківським судом.

А тим часом до Тимошенко прилетіла з Німеччини новий лікар. На зміну невропатологу Лутцу Гармсу, який минулого тижня поїхав з України через конфлікт у лікарні, прибула його колега з берлінської клініки «Шаріте» Аннет Рейсгауер. Прилетівши до Харкова пополудні у понеділок, вона одразу ж з аеропорту поспішила до лікарні «Укрзалізниці».

До зміни лікарів спричинив скандал, що спалахнув минулого тижня. Державна пенітенціарна служба оприлюднила на своєму сайті розпорядок медичних процедур Тимошенко, після чого VIP-пацієнтка відмовилась від лікування, а німецький професор Гармс залишив Україну. Тепер захисники Тимошенко заявляють про намір судитися з тюремниками, які розголосили інформацію про лікування екс-прем’єрки. Про поданий позов повідомив у понеділок адвокат Власенко. Своєю чергою, пенітенціарна служба заявляє, що жодної конфіденційної інформації в оприлюдненому розпорядку процедур не було.

А поки Тимошенко лікують у харківській лікарні та судять у харківських судах, президент України продовжує коментувати справу своєї головної політичної суперниці у дусі «закон суворий, але це закон».

Віктор Янукович застеріг від підтасовок у справі Тимошенко. У неділю в інтерв’ю Віталію Коротичу на Першому національному телеканалі президент закликав «під мікроскопом розглянути цю справу» і не допустити «навіть натяку» на підтасування фактів звинувачення. Він нагадав також, що суд у першій, «газовій» справі ще не закінчився, і касацію на вирок іще не розглянуто.

А в розлогому телеінтерв’ю донецьким журналістам, показаному на УТ-1, гарант пояснив, чому він не може відпустити Тимошенко лікуватися за кордон.

«Вони мені кажуть: «Та ви її відправте куди-небудь, цю Тимошенко. Пишуть же: хочуть її забрати, хай її лікують. Та справа в тому, що я не можу цього зробити за законом», – поскаржився президент. «Якби я міг це зробити і від мене б це залежало, я б це зробив», – пояснив Янукович.

XS
SM
MD
LG