Спеціальні потреби

Папа радикально спрощує анулювання шлюбу в католицизмі


Папа Франциск у вівторок запровадив найсуттєвіші за останні століття зміни до католицьких процедур анулювання шлюбу, радикально спростивши їх. За його словами, єпископи повинні надавати більшу допомогу розлученим парам.

Папа знову засвідчив своє бажання зробити Церкву милосерднішою до католиків, які зазнають труднощів. Він підтвердив традиційне вчення про «нерозривність шлюбу», але спростив процедури анулювання, які багато хто вважав надто складними, тривалими, застарілими та дорогими.

Минулого тижня Франциск полегшив відпущення гріхів жінкам, які робили аборти, якщо вони справді шкодують про свій вчинок і зізнаються місцевому священикові під час прийдешнього Святого року милосердя, який починається в грудні.

У документі, відомому як Motu Proprio, що латиною означає «з власної ініціативи», Франциск скасував обов'язкову раніше автоматичну перевірку рішення про анулювання другим єпархіальним судом і дав єпископам широкі повноваження швидко приймати рішення у найпростіших, очевидних випадках.

Анулювання – це рішення про те, що шлюб був недійсний від початку, оскільки були відсутні певні передумови, такі як вільна воля, психологічна зрілість і бажання мати дітей.

Більшість анулювань відбувається на місцевому рівні, і тільки найскладніші випадки потрапляють до спеціального суду у Ватикані. На реформу з нетерпінням чекали багато пар у всьому світі, які розлучилися і одружилися поза Церквою.

Католицька церква не визнає розлучень, і католики, які беруть другий, цивільний шлюб, вважаються такими, що перебувають у першому шлюбі й живуть у гріху. Це забороняє їм одержувати таїнства, такі як причастя.

Цього місяця Франциск здійснить знаковий візит до США, де розпочато більш як 23 000 процедур анулювання, або майже половину випадків у світі, за даними Центру прикладних досліджень в апостольстві при Джорджтаунському університеті.

XS
SM
MD
LG