Спеціальні потреби

Військовий бюджет КНР сягнув 114 мільярдів доларів


Військовий бюджет КНР - 114 млд на рік
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Військовий бюджет КНР - 114 млд на рік

Вже кілька років Китай активно реформує свою армію та флот. Нещодавно Міністерство оборони США видало звіт з власною оцінкою потужності сучасної китайської армії.

Найбільше військова потужність Китаю помітна на морі. Під час суперечки щодо островів з Японією він відправив кораблі ВМФ до зони конфлікту. Також нещодавно нові балістичні ракети були дислоковані на китайське узбережжя, що, як каже заступник помічника міністра оборони Дейвид Гелві, непокоїть США:

«Ми занепокоєні можливістю Китаю будувати ракети, які можуть влучати на великій відстані з високою точністю».

І це не лише ракети. Китай інвестує у підводні човни, нові військові літаки і нещодавно спустив на воду перший авіаносець, перероблений з купленого в Україні в 1998 році крейсера Варяг.

«Питання тут полягає не в якійсь конкретній зброї. Це – інтеграція та сукупне використання усіх військових систем, яке дає можливість режиму потенційно зупиняти чи обмежувати вільні військові операції в східній частині Тихого океану», - зазначив Гелві.
Ми занепокоєні можливістю Китаю будувати ракети, які можуть влучати на великій відстані з високою точністю.
Дейвид Гелві

У березні Китай оголосив, що він збільшує свій оборонний бюджет до майже 11 відсотків або до ста чотирнадцяти мільярдів доларів. У Пентагоні заявляють, що реальні витрати на військові програми Китаю складають понад двісті мільярдів доларів на рік. Це більше, наприклад, ніж весь ВВП України. Також США занепокоєні увагою, яку Китай приділяє розвитку космічних програм.

Ще одна сфера, яка викликає велике занепокоєння, - кібер-атаки, у тому числі на сервери державних структур США. За даними Пентагону, існують підстави стверджувати, що китайський уряд має до них безпосередній стосунок.

Компанія з кібер-безпеки Мандіант заявляє, що вони прослідкували походження кількох атак, що привело їх до хакерів, які працюють у будинку, який належить Міноборони Китаю у Шанхаї. За словами Пентагону, все це – частина довготермінової стратегії Китаю, яка спрямована на поширення впливу цієї країни далеко за її межі.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG