Спеціальні потреби

Правозахисник про тюремників Тимошенко: «Я вважаю таке поводження нелюдяним»


Ніч з вівторка на середу Юлія Тимошенко провела на тапчані у душовій кімнаті. Ув’язнена опозиціонерка, як і обіцяла, відмовилась повертатися до своєї палати у харківській лікарні, доки звідти не приберуть відеокамери і цілодобову варту.

«Примхою» назвали це тюремники. Коментуючи акцію громадянської непокори, яку у вівторок оголосила засуджена екс-прем’єрка, правоохоронці наголосили: такі дії незаконні.

«Акція непокори Юлії Володимирівни Тимошенко, оголошена 8 січня 2013 року, є незаконною та протиправною», – заявив на брифінгу в середу прокурор Харківщини Геннадій Тюрін, слова якого цитує агенція «Інтерфакс». На думку Тюріна, йдеться про «каприз», який має на меті ввести в оману громадськість та затягти судовий процес у справі ЄЕСУ.

Натомість соратники кажуть, що Тимошенко запротестувала проти катувань. До таких вони відносять цілодобове відеоспостереження, яке обслуговують чоловіки, невимкнуте світло вночі та постійну присутність наглядачів у палаті.

«Це призводить до того, що Юлія Тимошенко знаходиться постійно в стані стресу. В результаті те багатомісячне лікування, яке проводиться, не дає бажаних результатів», – заявив на парламентській погоджувальній раді у середу народний депутат від «Батьківщини» Сергій Сас. Опозиція зажадала звіту генпрокурора та пенітенціарників про умови, в яких утримують лідерку опозиції.

А тим часом правозахисники, коментуючи оголошену Тимошенко акцію непокори, проводять паралель з поведінкою дисидентів у радянських тюрмах.

«Я порівнюю те, що робить Тимошенко зараз, з тим, що було у шістдесяті-вісімдесяті в СРСР, і знаходжу дуже багато спільних рис», – сказав Голосу Америки співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Як він нагадав, багато хто з «шістдесятників», переслідуваних за політичними мотивами, воліли не відповідати на жодне запитання слідчих, мовчали у суді, відмовлялися навіть від останнього слова на тодішніх політичних процесах, всіляко ігноруючи те, що робить з ними держава.

«Така лінія поведінки відома давно. Вона пояснювалася тим, що дисиденти не бачили сенсу щось доводити радянському судові, який був насмішкою над правосуддям і від якого даремно було чекати справедливих рішень. У Тимошенко такі самі мотиви, які були у радянських дисидентів. Вона виходить із того, що її кримінальне переслідування політично вмотивоване, несправедливе і незаконне, а тому обрала саме такий спосіб протесту. Її рішення можна зрозуміти», - сказав Захаров.
«Я порівнюю те, що робить Тимошенко зараз, з тим, що було у шістдесяті-вісімдесяті в СРСР, і знаходжу дуже багато спільних рис».
Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи

Коментуючи умови утримання Тимошенко, правозахисник зауважив: в принципі, практика цілодобового освітлення та відеоспостереження у приміщеннях для ув’язнених є розповсюдженою. Все залежить, однак, від того, наскільки яскраве світло і де саме розташовані відеокамери. Світло вночі має бути тьмяним настільки, щоб не заважати спати. Відеокамери у душовій і туалеті неприпустимі. Якщо вони справді там розташовані, Тимошенко має подавати в суд, – зазначив правозахисник.
«Яскраве світло вночі, камери у душовій – все це могло б бути підставою для звернення до суду, а потім до Європейського суду з прав людини», – сказав Захаров.

Саме суд, за його словами, має дати оцінку, про що йдеться в даному разі – катування, нелюдяне поводження чи поводження, що принижує людську гідність.
«Якби я це оцінював, я сказав би, що це, безперечно, принижує людську гідність. Я вважаю таке поводження нелюдяним», – сказав Євген Захаров Голосу Америки.

Нагадаємо: 8 січня Юлія Тимошенко оголосила акцію громадянської непокори, про що написала у відкритому листі до президента Януковича. Ув’язнена опозиціонерка заявила, що більше не співпрацюватиме зі слідством й ігноруватиме суд. Якщо ж її спробують до цього присилувати, буде фізично захищатися. Вона також відмовилась повертатись до своєї лікарняної палати, доки звідти не приберуть чоловіків-охоронців і відеокамери. Своєю чергою, тюремники стверджують, що в палаті поряд із бранкою перебувають тільки охоронці-жінки, а відеокамер у туалеті і душі немає.
XS
SM
MD
LG