Спеціальні потреби

Нова Рада запрацює у магічну дату


Нова Верховна Рада стане до роботи 12.12.12. Таку магічну дату затвердила підготовча група з організації роботи нового парламенту на своєму засіданні у середу.

Чи стануть ці три дюжини щасливим знаком для новообраної Ради – хтозна. Зрозуміло лишень, що парламент VII скликання уже не буде таким покірним, як нинішній. Рада ще не почала працювати, а між опозиційними та провладними силами вже закладається конфлікт. Якщо він не розв’яжеться – парламент нового скликання може не врятувати ніяка магія.

Опозиція продовжує наполягати на персональному голосуванні. І погрожує, що, не маючи на руках такого рішення, не зайде у парламент. Проект постанови про введення в дію системи «Рада-3» із сенсорною кнопкою опозиціонери принесли і на засідання підготовчої групи у середу.

«Ми не будемо обговорювати ніяких інших питань, якщо не буде розглянуте це», – висунув ультиматум лідер фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін.

Представники Партії регіонів, своєю чергою, запевняють, що вони всім серцем за персональне голосування. Але жодних постанов – кажуть – для цього ухвалювати не треба. Мовляв, норма про те, що кожен депутат голосує за себе сам, і так записана в Конституції. Схоже, що у Партії регіонів не дуже-то вірять у рішучість опозиції реалізувати свою погрозу і скласти мандати, якщо їх вимога про сенсорну кнопку не буде задоволена.

Так чи інакше, опозиціонери і цього разу нічого не добились та залишили засідання – на знак протесту.

А підготовча група, тим часом, зайнялася організаційними питаннями. Треба, наприклад, вирішити, як розсадити новообраних депутатів, і де їх усіх розселити. Голова регламентного комітету Володимир Макеєнко розповів журналістам, що 180 народних обранців уже написали заяву на отримання квартири у Києві. «Такої великої кількості заявок ще не було ніколи», – відзначив регіонал. Як він пояснив, гострота депутатського «житлового питання» пов’язана з тим, що цього разу мандат отримає дуже багато новачків, які, до того ж, не мають житла у столиці.

Влада поспішає також до першого засідання парламенту 12 грудня визначитися з кандидатурою голови Верховної Ради. Спікера обіцяють обрати уже в цей перший день роботи. Причому обирати будуть по-новому: відкритим голосуванням, а не шляхом заповнення бюлетенів. Відповідний закон ухвалили недавно – 6 листопада.
«Ми не будемо обговорювати ніяких інших питань, якщо не буде розглянуте це». (ред. питання персонального голосування)
Андрій Кожем’якін

Що ж до кандидатури, то серед можливих претендентів називають і міністра юстиції Олександра Лавриновича, і голову фракції ПР Олександра Єфремова, і секретаря Радбезу Андрія Клюєва. У ЗМІ згадують також імена віце-прем’єра Сергія Тігіпка та міністра економіки Петра Порошенка. Цілком імовірно, однак, що спікером далі залишиться Володимир Литвин. Принаймні про це сказав журналістам у середу головний «регіонал» Єфремов.

Глава фракції ПР відкинув також звинувачення у тому, що на депутатів-мажоритарників тиснуть, вимагаючи вступати до провладної фракції. Єфремов запропонував усім, хто скаржиться на тиск, публічно про це заявити і надати докази. Єфремов, крім того, підтвердив, що парламентська більшість у Партії регіонів майже в руках. За його словами, на сьогоднішній день 223 народних депутати (із 226 необхідних) вже подали заяви до провладної фракції.

Наступне засідання групи, яка готує до відкриття нову Верховну Раду, призначили на понеділок 3 грудня. Опозиція матиме ще один шанс поборотися за скасування кнопкодавства. Що з цього вийде і чи зміниться щось у новому парламенті, окрім імен депутатів, – дізнаємося вже 12 числа 12 місяця 12 року.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG