Спеціальні потреби

Чому олігархи не захотіли іти в парламент?


Список цьогорічних учасників передвиборчих перегонів відзначився тим, що там не було найбагатших людей країни (за винятком Костянтина Жеваго). Рінат Ахметов, Віктор Пінчук, Дмитро Фірташ, Ігор Коломойський та інші мільярдери цього року не прагнули особисто потрапити у парламент. Натомість, за словами політичних аналітиків, вони користувалися іншою тактикою – делегували своїх представників, при чому за різними партійними списками та, як мажоритарних кандидатів. Це робиться не для того, щоб потім вдало продати своїх людей Партії регіонів, зробивши так званими тушками, а для власної підстраховки.

«Олігархи страхуються, вони бояться Януковича. Вони не впевнені у своєму майбутньому, їх засмучує зростання впливу «сім’ї». Вони не впевнені, як буде розвиватися політична та економічна ситуація, тому, про всяк випадок, вони домовляються з опозицією», – сказав Голосу Америки політолог Володимир Фесенко. «Я думаю, що вони навіть таємно допомагають деяким політичним силам, зокрема фінансово – так вони страхують свої інвестиції».

Навідміно від 2000-х років, коли бути у парламенті вважалося статусним, цьогорічні показники свідчать, що тенденції змінилися – великий бізнес відправляє замість себе депутатів-представників. Попри те, що олігархи давали гроші на політичну кампанію Партії регіонів, а також підтримували їх медійно, за припущеннями Фесенка, найбільші олігархи провели своїх людей і по списках інших партій, це свідчить про те, що великий бізнес не хоче покладатися тільки на президента.

Головну причину цього експерти вбачають у тому, що рішення, які цікавлять бізнесменів, уже приймаються не на засіданнях Верховної ради. Недоторканість олігархам не потрібна, переконаний провідний експерт політико-правових програм Центру Разумкова Костянтин Дикань, натомість, зв’язки та гроші роблять їх недоторканими та допомагають розв’язувати питання, що стосуються бізнесу.

«Верховна рада перетворилася з головного законодавчого представницького органу в інститут штампування законів, підготовлених адміністрацією президента і кабміном, тому який сенс іти в парламент? Всі питання вирішуються на Банковій, ти або маєш підхід до Банкової, або не маєш підходу до «сім’ї», – сказав Голосу Америки Дикань.

До цього додається зростання фінансової та політичної сили «сім’ї», тобто нової бізнес-політичної групи на чолі зі старшим сином Януковича. Навколо нього об’єднується група людей при владі. За повідомленнями ЗМІ, Олександр Янукович пов’язаний та неформально контролює МВС, Податкову та Нацбанк. Для олігархів зростання впливу «сім’ї» може стати викликом, цим експерти і пояснюють непряму підтримку опозиції.
Верховна рада перетворилася з головного законодавчого представницького органу в інститут штампування законів, підготовлених адміністрацією президента і кабміном, тому який сенс іти в парламент? Всі питання вирішуються на Банковій, ти або маєш підхід до Банкової, або не маєш підходу до «сім’ї».
Костянтин Дикань

Тенденція створення «сім’ї» в українському політикумі не дивує політологів, адже подібне відбувалося у сусідній Росії, коли навколо президента та його родини почало складатися окреме політичне та бізнесове крило.

«Якщо припустити, що раніше Партія регіонів була своєрідним «закритим товариством», де головний пакет акцій, скажімо 40 відсотків, належав Ахметову, то зараз його частка зменшилася і головним акціонером став син Януковича», – говорить Фесенко.

Концентрацію капіталу всередині «сім’ї» Дикань пов’язує і з підготовкою до президентських виборів 2015 року, для яких членам «сім’ї» не доведеться брати у складщину олігархів, їм досить буде власних нарощених ресурсів влади та капіталу.

Те, що такий політичний розклад сил означатиме для українців, експерти не беруться прогнозувати, проте додають, поки це демонструє, що національна політика все ще залишається конкурентною, а підстраховка олігархів вказує на те, що вони не хочуть монополізації влади в одних руках.
XS
SM
MD
LG