Спеціальні потреби

Говард Дін: Україна віддаляється від процвітання


Негативно оцінили підготовку до виборів і учасники міжнародної делегації Національного демократичного інституту. У своєму передвиборчому звіті вони звертають увагу на випадки переслідування,а в деяких випадках насильства щодо кандидатів та членів їхніх виборчих штабів; критикують процес, за допомогою якого обирались члени дільничних виборчих комісій, а також рішення про припинення прямої трансляції записів веб-камер під час підрахунку голосів та підведення підсумків.

За допомогою Скайпу, Голос Америки спілкувався з членом ради директорів НДІ та колишнім учасником президентської виборчої кампанії в США, колишнім губернатором штату Вермонт Говардом Діном.

Тетяна Ворожко:
В Україні зараз підраховано майже 99% бюлетенів. Можна почути чимало звинувачень щодо порушень не лише під час виборчої кампанії, а й підрахунку голосів. Місія спостереження ОБСЄ, Державний департамент США оцінили вибори в Україні як крок назад у розвитку демократії. Якою є ваша оцінка виборів в Україні як члена ради директорів NDI?

Говард Дін:
Державний департамент, ОБСЄ та НДІ - усі вірять, що відбувався підкуп голосів та порушення під час підрахунку голосів. Процес загалом не є дуже демократичним. Це – крок назад. Україна вже бачила подібне за тоді прем’єра Януковича, що і призвело до Помаранчевої революції. Зараз Україна віддаляється від процвітання, яке могло б їй принести членство в Європейському Союзі. Звичайно, якщо країна не може провести чесні вибори, в неї немає шансів вступити до ЄС.

ТВ: Чи вважаєте Ви, що сприйняття України у Вашингтоні та її місце на міжнародній арені зміниться в результаті цих виборів?

ГД: Я не думаю, що сприйняття України було добрим через ув’язнення Тимошенко і до виборів. Але, таке проведення виборів лише погіршує ситуацію. Думаю, що люди у Вашингтоні не вірять, що Україна може стати частиною Європи. Я думаю, що сприйняття України у Вашингтоні зараз досить негативне.

ТВ: Чи зміниться політика адміністрації США щодо України після президентських виборів у Сполучених Штатах?.

ГД: Позиція уряду Сполучених Штатів суттєво не зміниться, незалежно від того, хто з двох кандидатів стане президентом. Ми хотіли б бачити демократичну Україну. Але ми не так і багато можемо зробити, щоб наблизити український уряд до демократії. Мітт Ромні, якщо він стане президентом, не матиме більше важелів, ніж Обама має зараз. Бути жорсткішим по відношенню до Росії, що пропонує Ромні, не допоможе демократії в Україні. Рух до демократії залежить від українського народу, а не від Росії і вже точно не від Сполучених Штатів чи Європи. Ми будемо повною мірою співпрацювати з Україною, якщо вона рухатиметься шляхом демократії. Якщо ні, то жодна адміністрація не буде повною мірою підтримувати співпрацю з Україною.
  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

XS
SM
MD
LG