Спеціальні потреби

Вибори надихнули опозицію в Україні


Після недільних парламентських виборів, за ознаками, президентові Віктору Януковичу вдалося зберегти незначну більшість в парламенті. Однак, Януковичу доведеться мати справу з новими партіями і новими обличчями прозахідної української опозиції, яку вибори надихнули.

На парламентських виборах, 41-річний Віталій Кличко і його партія УДАР очолили наступ опозиції в Україні.

Це нове покоління кидає виклик 62-річному президенту. Так вважає Володимир Горбач, політичний оглядач Інституту євроатлантичного співробітництва.

«Тепер тут склалася інша ситуація. Тепер опозиція сповнена енергії. Прийшли нові люди, нова опозиція, змінилася якість цієї опозиції», – сказав він.

Горбач пророкує, що через два роки, коли в Україні почнеться підготовка до президентських виборів, Кличко намагатиметься ліквідувати поділ країни на Захід і Схід. УДАР, говорить Горбач, «... є ліберальнішою партією і єдиною, яку однаково підтримують у всіх регіонах країни, а це дуже добра ознака».

«Тепер тут склалася інша ситуація. Тепер опозиція сповнена енергії. Прийшли нові люди, нова опозиція, змінилася якість цієї опозиції».
Володимир Горбач

Юлія Тимошенко, головний суперник президента на попередніх президентських виборах, не брала участі у виборах – вона знаходиться у в’язниці, де відбуває семирічний термін позбавлення волі за перевищення службових повноважень на посаді прем’єр-міністра.

У розмові з кореспондентами, її дочка Євгенія сказала, що мати оголосила голодування.

Тюремний вирок Тимошенко став однією з причин, що європейські спостерігачі дали досить низьку оцінку недільним виборам. Так вважає Вальбурґа Даґлас, керівник місії спостерігачів Організації безпеки і співробітництва в Європі.

Беручи до уваги зловживання владою і ту велику роль, яку на цих виборах відігравали гроші, схоже що демократичний прогрес в Україні рухається у зворотному напрямку», – сказала вона.

Оскільки Вашингтон погоджується з негативною оцінкою, даною європейцями виборам в Україні, Горбач вважає, що президент Янукович опинився в ситуації, коли все потрібно починати спочатку.

«Уряд розраховував на те, що міжнародні спостерігачі не помітять фальсифікацій», – вважає Горбач. «Вони хотіли виглядати добрими і невинними, щоб відновити нормальні відносини з Європою, знову почати отримувати позики. План провалився. Відносини як були поганими, такими і залишилися».

Проте тепер у парламенті президенту Януковичу протистоять дві нові партії – і молодше покоління українських політиків.
XS
SM
MD
LG