Спеціальні потреби

ОПОРА: ця виборча кампанія є регресом для України


An elderly woman casts her vote at a polling station during the parliamentary elections in the village of Fiina, some 40 km (25 miles) north of Lviv October 28, 2012. Ukrainians voted on Sunday in an election that President Viktor Yanukovich's pro-busines
An elderly woman casts her vote at a polling station during the parliamentary elections in the village of Fiina, some 40 km (25 miles) north of Lviv October 28, 2012. Ukrainians voted on Sunday in an election that President Viktor Yanukovich's pro-busines
Громадянська мережа ОПОРА констатувала регрес України щодо проведення демократичних виборів. Низка порушень під час голосування та сумнівна передвиборча кампанія свідчать про те, що змішана система поки що не підходить Україні, кажуть активісти.

«В країні, де є високий рівень побутової та політичної корупції, змішана система чи паралельна з одномандатними мажоритарними округами призводить до значного впливу грошей, підкупу, непрозорості цієї частини кампанії безпосередньо і до загальних результатів», – заявила координатор виборчих програм ОПОРИ Ольга Айвазовська.

Також за висновками представників ОПОРИ, передвиборча кампанія характеризувалася штучним обмеженням змагальності виборчого процесу та грубим порушенням принципу рівних можливостей для партій і кандидатів. А це, в свою чергу, впливає на результат та «ставить під питання чесність результатів цих виборів».

Ольга Айвазовська зазначила, що цьогорічна кампанія спостереження ОПОРИ не була «настільки простою як раніше». Загалом, за 28 жовтня ОПОРА підготувала понад 146 матеріалів про різноманітні порушення

Поряд з тим, громадянська мережа склала власну статистику порушень, за якою, на 91% дільничних виборчих комісій не було зафіксовано порушень, на інших 9% були порушення, які могли вплинути на результат: порушення таємниці голосування (3%), фотографування виборчого бюлетеню (3%), факти видачі бюлетенів особам, які не мали на це права (2%), організоване підвезення виборців та пошкодження скриньок та інше.
В країні, де є високий рівень побутової та політичної корупції, змішана система чи паралельна з одномандатними мажоритарними округами призводить до значного впливу грошей, підкупу, непрозорості цієї частини кампанії безпосередньо і до загальних результатів.
Ольга Айвазовська

ОПОРА розкритикувала і новацію цьогорічних виборів – веб-трансляцію роботи комісій та скриньок.

«На нашу думку, ці камери за якістю зображення не могли визначити порушення, які могли мати місце. Так як ми говоримо про порушення таємниці голосування, видачу бюлетеню не на підставі паспорта – на камері було важко це побачити. На камері у багатьох випадках було важко розпізнати обличчя і контури людей, а побачити з яким документом, з яким паспортом людина прийшла – взагалі було неможливо», – повідомив аналітик кампанії спостереження ОПОРИ Олександр Неберикут.

Також, за інформацією ОПОРИ, крім закордонних та спеціальних дільниць веб-камерами не було оснащені 6% дільниць по Україні.

У підсумку активісти ОПОРИ визнали вибори такими, що «не відповідають базовим демократичним стандартам», а також закликали владу переглянути виборче законодавство до наступних виборів.
XS
SM
MD
LG