Спеціальні потреби

Ціна парламентських виборів в Україні надзвичайно висока – міжнародні експерти


Янукович не хоче надто поганих виборів - експерти
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
Direct link

Янукович не хоче надто поганих виборів - експерти

Рівень демократичності виборів в Україні визначатимуть іі майбутній статус на міжнародній арені, стверджують аналітики.

Президент Дому Свободи Девід Креймер під час круглого столу, організованого Голосом Америки напередодні виборі, нагадав, що від наступного року Україна головуватиму в ОБСЄ, і це ще більше підкреслює важливість належного проведення цих виборів.

«Бо країна, головуюча в ОБСЄ, повинна відповідати стандартам організації. Я звичайно, не певен, що ми мали хороший приклад цього, коли Казахстан головував. Отже президентство в ОБСЄ дуже важливе з точки зору збереження прав людини. Що ж до ЄС, то я думаю, вони мають більше важелів впливу на Україну ніж Сполучені Штати. Європейський Союз пропонує перспективу більшої інтеграції і можливого членства в ЄС. І я думаю, ці двері повинні залишатись відкритими», – говорить Креймер.

Старший радник Гельсинської комісії при Конгресі США Орест Дейчаківський також каже, що члени ОБСЄ хочуть, щоб головування України було успішним не лише заради України, але й заради майбутнього ОБСЄ.

Мені здається, що одна з причин, чому президент Віктор Янукович, який вже став своєрідним міжнародним ізгоєм, та його режим не хочуть, щоб ці вибори пройшли дуже погано, бо вони не хочуть, щоб їх імідж, який вже і так поганий, був спаскуджений до кінця до головування в ОБСЄ. Тому я думаю, що в їх інтересах принаймні спробувати провести вибори, які можна назвати терпимими.
Старший радник Гельсинської комісії при Конгресі США Орест Дейчаківськи
Те, що ціна цих виборів надзвичайно висока, і те, що вони будуть мати надзвичайний вплив на взаємини між Україною та Вашингтоном, між Україною та Брюсселем, каже і голова відділу Євразії Міжнародного Республіканського інституту Стівен Нікс.

«На сьогодні надзвичайно турбує факт, як вже Девід відзначив – вибіркового правосуддя політиків за звинуваченням їх у тих рішеннях, які вони приймали займаючи свої посади. Друге це питання якості та демократичності цих виборів. У Вашингтоні та у Брюсселі точаться дискусії про можливості застосування цільових санкцій включаючи – замороження рахунків та візові обмеження. І дискусії вийшли за рамки проблеми політичних переслідувань, вони включають і ці вибори. І останнє - у нас у США також іде президентська виборча кампанія, вибори відбудуться 6 листопада, зразу після парламентських виборів в Україні і я думаю, що політика США щодо України може зміниться у залежності від того, хто стане президентом США», – каже Стівен Нікс, з яким погодились інші учасники дискусії.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG