Спеціальні потреби

Чи вдасться опозиції покінчити з «кнопкодавством» у новій Раді?


Опозиція зробила ставку на персональне голосування. З допомогою відмови від «кнопкодавства» опозиціонери сподіваються «вилікувати» Верховну Раду. Якщо вдасться змусити кожного депутата голосувати тільки за себе – кажуть вони, – тоді у Партії регіонів хронічно не вистачатиме голосів для прийняття рішень. І тоді у новому парламенті владі доведеться рахуватися з опозицією, яка у старій Раді мусила задовольнятися роллю статистів.

Опозиціонери пообіцяли «зліквідувати кнопкодавів як клас». Наразі, однак, скидається на те, що у новому парламенті все може залишитися по-старому.

Партія регіонів в принципі за те, щоб ухвалити рішення про персональне голосування. Однак реалізувати цю ідею поки що неможливо технологічно. Про це заявив голова фракції ПР Олександр Єфремов у четвер, після засідання робочої групи з підготовки першої сесії парламенту VII скликання. Під час засідання робочої групи опозиція зажадала включити постанову про особисте голосування до порядку денного. А коли цього зроблено не було, демонстративно залишила засідання. Єфремов назвав це піаром.

«Головна мета представників опозиції – забезпечити новинний матеріал на порожньому місці, тобто в питанні, з яким і так усі згодні», – заявив головний «регіонал», якого цитує партійний сайт.

Своєю чергою, опозиціонери кажуть, що не зайдуть у парламент, якщо питання не вирішиться. Забезпечення особистого голосування є принциповою вимогою опозиції для початку роботи нового складу Ради, – заявив у четвер лідер Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк.

«Без виконання цієї конституційної вимоги нова Верховна Рада працювати не буде», – застеріг Яценюк, слова якого цитує сайт партії «Фронт змін».

А коментуючи слова Єфремова про начебто технічну неготовність парламенту до персонального голосування, Яценюк назвав це свідомим введенням в оману громадян України. Як він нагадав, нова система голосування – що діє шляхом фіксації відбитку пальця – була підготовлена ще за часів його керівництва Радою.

«Пан Єфремов добре знає, що для введення в дію оновленої системи особистого голосування достатньо політичної волі парламенту. Жодних технічних перепон тут не існує»,– наголосив опозиціонер. Як він додав, проблема полягає лише у тому, що влада не хоче відмовлятися від практики «кнопкодавства».
«Пан Єфремов добре знає, що для введення в дію оновленої системи особистого голосування достатньо політичної волі парламенту. Жодних технічних перепон тут не існує».
Арсеній Яценюк

Яценюка підтримав лідер партії УДАР Віталій Кличко. На прес-конференції у четвер він пообіцяв, що УДАР не дозволить «депутатам-піаністам» голосувати за відсутніх колег. Кличко запевнив також, що його партійці покажуть у цій справі приклад і голосуватимуть виключно самі за себе.

Чи вдасться змінити формат роботи Ради? Чи буде новий парламент якісно відрізнятися від старого, де рішення приймалися помахом руки Чечетова? Усе залежатиме від того, чи не піддасться спокусі сама опозиція, – вважає професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Питання у тому, чи вдасться самій опозиції не згрішити. Адже «кнопкодавство» практикують не тільки у правлячій партії, а і в інших фракціях також. Тому зараз опозиції важливо показати, що вона сама займає принципову позицію і голосує тільки особисто. І тоді, я думаю, вона матиме непогані шанси. Бо насправді у Партії регіонів нема великого запасу міцності. Багато депутатів далі не ходитимуть на засідання, голосів не вистачатиме. «Регіонали» спробують діяти за своєю звичною схемою – через «кнопкодавів» або ж «піаністів». І кожний випадок такого незаконного голосування даватиме опозиції шанс підняти гвалт і гостро критикувати владу. Дійсно, тоді владі доведеться якось рахуватися, домовлятися з опозицією», – сказав Гарань Голосу Америки.

Утім, як зауважує політолог, опозиції навряд чи вдасться «вилікувати» парламент самою лише ліквідацією «кнопкодавства». Адже, за його словами, крім «піаністів», у партії влади є й інший випробуваний резерв – «тушки».

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG