Спеціальні потреби

Обама представить своє бачення майбутнього США


Президент Барак Обама
Президент Барак Обама

У вівторок президент США Барак Обама сьомий і останній раз звернеться до Конгресу, щоб викласти своє бачення не тільки своїх останніх місяців на посаді глави держави, але й майбутнього Сполучених Штатів.

«Йтиметься не лише про чудовий прогрес, якого ми досягли, не тільки про те, що я хочу зробити наступного року, але і про те, що нам усім потрібно зробити в прийдешні роки. Щось велике, що гарантує, що в наших дітей буде сильніша, краща, більш процвітаюча Америка», – сказав він у виступі з Овального кабінету, перед зверненням до Конгресу.

Оптиміст Обама

У цьому виступі Обама заявив, що ніколи не був налаштований настільки оптимістично з приводу шляху, на який встали США. За словами представників Білого дому, саме цей оптимізм – не тільки щодо 2016 року, але й найближчих років – проявиться в останній промові «Про стан держави», з якою президент виступить у вівторок.

«Сполучені Штати відновилися після найсерйознішого економічного спаду з часів Великої депресії. Ми спостерігаємо економічну волатильність у різних країнах світу, і міцність американської економіки разюче контрастує з подібною нестабільністю», – заявив прес-секретар Білого дому Джош Ернест.

На відміну від минулого року, коли Обама виступав з конкретними пропозиціями, включаючи ініціативи про безкоштовне навчання в громадських коледжах і зміцнення кібербезпеки, цього року, за словами Ернеста, президент зосередиться на довгострокових перспективах країни і спробує зменшити песимізм, який проявляється як в опитуваннях громадської думки, так і в поточній передвиборчій кампанії.

«Значна частина риторики, яка виходить з іншого боку, зосереджена на побоюваннях з приводу майбутнього і тривогах мінливого світу, – сказав днями Ернест. – Насправді, США перебувають у кращій позиції, ніж будь-яка інша країна в світі, щодо здатності капіталізувати можливості, які чекають попереду».

Хоча Обама, ймовірно, не буде виступати з конкретними законодавчими пропозиціями Конгресу, очікується, що він закличе законодавців зайнятися незавершеними справами до того, як він покине посаду. Йдеться, зокрема, йде про ратифікацію торговельної угоди про створення транстихоокеанського партнерства та прийнятті заходів щодо закриття військової в’язниці США в Гуантанамо.

Представляючи досягнення

Представники Білого дому кажуть, що хоча у своєму зверненні у вівторок Обама не буде приводити докладний список своїх досягнень, він, ймовірно, відзначить, як далеко пішла країна після того, як він вступив на посаду в 2009 році.

«Наш бізнес уже 70 місяців створює робочі місця, і всього було створено більше 14 мільйонів нових робочих місць, – сказав президент у щотижневому зверненні 9 січня. – Ми відновили наші школи і змінили можливості оплати навчання в коледжі. Ми зробили історичні інвестиції в «чисту» енергетику і встали на шлях, що веде до низьковуглецевого майбутнього».

Як і в минулі роки, відразу після промови «Про стан держави» Обама збирається вирушити в дорогу. На цьому тижні він відвідає Луїзіану і Небраску, щоб відзначити прогрес, який, на думку Білого дому, був досягнутий в цих штатах в справі зниження безробіття і поліпшення доступу до охорони здоров’я.

На глобальному фронті Обама, ймовірно, відзначить свої дипломатичні успіхи в нормалізації відносин з Кубою, укладення угоди щодо ядерної програми Ірану та досягненні в Парижі міжнародної угоди на тему кліматичних змін.

«Я впевнений, що президент буде говорити про це, як про свої досягнення, і пояснювати, чому він був так успішний за кордоном у всіх цих областях. А люди вже зможуть самі оцінити те, що він говорить», – вважає політолог Метью Даллек з Університету Джорджа Вашингтона.

Не забувати про проблеми

Але поряд з розповіддю про досягнення, Обама, ймовірно, звернеться до актуальної проблеми тероризму і боротьби з угрупованням бойовиків «Ісламська держава», припускає Даллек.

«Думаю, президенту доведеться говорити про це, і він спробує чітко викласти – чого, можливо, не робилося раніше, – яка його стратегія боротьби з ІДІЛ, і чому він вважає, що вона працює, – говорить експерт. – Йому доведеться розповісти про прогрес, досягнутий за останні місяці».

Республіканські законодавці критикують близькосхідну політику Обами.

«Президент збирається говорити про майбутнє і хоче намалювати картину в рожевих тонах, якої насправді немає», – заявив лідер більшості в Сенаті республіканець Мітч Макконнелл, виступаючи в недільній програмі «На цьому тижні» на телеканалі АВС.

«Ми хотіли б почути від президента реальний план перемоги над ІДІЛ», – додав він.

Дивіться також: Шоломи віртуальної реальності можуть "вистрілити" у 2016-му

Шоломи віртуальної реальності можуть "вистрілити" у 2016-му. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG