Спеціальні потреби

Нуланд в Москві. Тема переговорів - виконання Мінських домовленостей


Вікторія Нуланд
Вікторія Нуланд

Помічниця державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд перебувала в Москві 23 червня для переговорів щодо врегулювання ситуації в Україні, повідомила Українська служба Радіо «Свобода» з посиланням на прес-секретаря посольства США в РФ Вілла Стівенса.

Напередодін, 22 червня, Нуланд перебувала в Києві, де обговорювала з представниками українського керівництва ситуацію в зоні конфлікту на сході країни.

Вікторія Нуланд
Вікторія Нуланд

На веб-сторінці посольства США в Росії опубліковано фото Вікторії Нуланд на тлі «Аероекспрес».

Тим часом експерти обговорюють результати візиту Нуланд в Україні і порядок денний її переговорів з російськими офіційними особами в Москві.

Порядок дій і вибори в Донбасі

Український політолог Олеся Яхно-Білківська вважає, що візит Вікторії Нуланд в Москву покликаний продемонструвати спільну позицію Євросоюзу, Сполучених Штатів і України щодо переговорних питань всередині «нормандської четвірки».

Візит Нуланд в Москву спрямований на те, щоб Кремль не заважав і не перешкоджав продовженню переговорів щодо врегулювання кризи на Донбасі
Олеся Яхно-Більківська

«Україна, Захід і США будуть солідарно тиснути на Росію, розуміючи, що Росія не зможе затягувати час нескінченно довго. І візит Вікторії Нуланд в Москву спрямований на те, щоб Кремль не заважав і не перешкоджав продовженню переговорів щодо врегулювання кризи на Донбасі у форматі «нормандської четвірки», - так охарактеризувала ситуацію Олеся Яхно-Білківська у розмові з кореспондентом Російської служби «Голосу Америки».

Аналітик підкреслює, що Росії доведеться погодитися на той порядок дій щодо проведення виборів на Донбасі, який прописаний в «Мінських угодах» і підтримується керівництвом України, США і Євросоюзу.

«Росія не зможе переглянути умови - спочатку політика і вибори, зміни в українській Конституції, «особливий статус» Донбасу, а потім вона, може бути, виведе війська і танки, і поверне контроль над кордоном. Така послідовність нереальна - це розуміють у Кремлі, тому російська влада демонструє бажання «відсторонитися» від процесу виконання «Мінська-2». Офіційні представники Росії поспішили заявити, що «Мінські угоди» не працюють, а зустріч в перших числах липня в «нормандському форматі» також неефективна», - підкреслює Олеся Яхно-Білківська.

Росія і заперечення очевидного

Відсутність надання зброї свідчить не стільки про слабкі позиції Заходу, скільки про те, що Україна не має відповідних договорів
Євген Магда

Політичний експерт, директор Центру суспільних відносин Євген Магда, вважає, що в українському питанні Росія послідовно займає позицію заперечення очевидного.

«У Заходу немає можливостей змусити Росію бути більш поступливою, тому ця ситуація триватиме до президентських виборів в Сполучених Штатах. США є «заручниками» свого образу - наймогутнішої держави світу і вони будуть намагатися продемонструвати волю до досягнення миру за Мінськими угодами», - так пояснив ситуацію політолог в коментарі для Російської служби «Голосу Америки».

Євген Магда вважає «показовим» графік зустрічей Вікторії Нуланд, який почався переговорами в офіційному Києві та завершується переговорами в Москві.

«Це - показово, як і заява представника Державного департаменту США Джона Кірбі про те, що Сполучені Штати наполягають на виконанні Мінських домовленостей. Буквально за пару днів після того прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що Росія не може виконувати Мінські угоди тому, що вона не є стороною конфлікту», - підкреслює Євген Магда.

Питання про надання Україні летальної зброї, на думку Євгена Магди, чи буде актуальний найближчим часом.

Останні обміни полоненими були можливі завдяки посередницьким зусиллям Вашингтона
Богдан Яременко

«Відсутність надання зброї свідчить не стільки про слабкі позиції Заходу, скільки про те, що Україна не мала відповідних договорів, і сьогодні їх немає, коли мова йде про надання військово-технічної допомоги з боку стратегічних партнерів офіційного Києва», - стверджує експерт.

Блогери про візит Нуланд до Києва і Москви

У блогах на сторінках Інтернет-видання «Українська правда» політичний експерт Володимир Манько, підбиваючи київські підсумки зустрічей Вікторії Нуланд, пише про те, що «вибори необхідні, але тільки після виведення російських військ, перекриття кордону, закону про амністію і забезпечення безпеки».

«Закон про амністію повинен усунути можливість бути легалізованими ватажкам так званої ЛДНР і особам, які вчиняли злочини. Всі інші можуть бути амністовані і брати участь у виборах», - зазначає Манько.

Сполучені Штати домагаються виконання Мінських домовленостей, і Вікторія Нуланд активно працює над цим. Про це в своєму блозі на сторінках українського видання «Новий час» пише голова правління позапартійної некомерційної організації «Майдан закордонних справ», дипломат Богдан Яременко.

«Америка переконана, що, незважаючи на всі недоліки угод щодо Донбасу, в них містяться два головні компоненти: згода Росії на їх виконання, а також повернення окремих районів Донецької та Луганської областей до складу України», - зазначає Яременко.

Він зазначає також, що «останні обміни полоненими були можливі завдяки посередницьким зусиллям Вашингтона».

«Крім того, в ході зустрічі заступника глави адміністрації президента Костянтина Єлісєєва та помічника президента Росії Владислава Суркова почали обговорюватися проекти відведення військ. На мій погляд, це досягається за рахунок посередництва американської сторони», - пояснює експерт».

Про політичні кроки для виконання «Мінська-2»

Нагадаємо, що в ході візиту в Україну 22 червня, помічниця держсекретаря США провела низку зустрічей на офіційному рівні у Верховній Раді і адміністрації президента.

Вибори необхідні, але тільки після виведення російських військ, перекриття кордону, закону про амністію і забезпечення безпеки».
Володимир Манько

Під час зустрічі Вікторії Нуланд і заступника глави адміністрації президента України Костянтина Єлісєєва, «співрозмовники детально обговорили стан імплементації Мінських домовленостей і скоординували підходи щодо подальших кроків, спрямованих на досягнення стійкого миру на Донбасі».

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента України.

«Особлива увага була приділена питанням забезпечення виконання безпекових положень Мінських домовленостей, передусім забезпечення сталого та реального припинення вогню, виведення російських військ та техніки, припинення постачання російського озброєння та військ через тимчасово неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону».

Костянтин Єлісєєв та Вікторія Нуланд підтвердили безальтернативність політико-дипломатичного шляху деокупації Донбасу та повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

Дивіться також: Помилки США щодо України прямо назвали у Сенаті

Помилки США щодо України прямо назвали у Сенаті. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG