Спеціальні потреби

З росіянами треба розмовляти жорсткіше - Девід Креймер


Продовжувати мінські переговори чи залишати їх. Думки експертів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Безглуздими та такими, що не відповідають дійсності, назвали мінські домовленості експерти у Вашингтоні. В Атлантичний Раді пройшла дискусія «Проблеми з Мінськими домовленостями та корупцією: як допомогти Україні».

Обидві мінські угоди є поганими для України вважає Девід Креймер.

"В угодах не згадується Крим, не визнані російські війська – мова йде про іноземні війська. Угоди чітко не вказують, як розвивались події. Нарешті, останні мінські домовленості, які були підписані у лютому 2015 року, не вказують на відмінності між агресором, винною стороною, яка є Росія, та жертвою – Україною", - заявив він.

Девід Креймер додає, що Україна повинна відмовитися від подальших переговорів, оскільки і Мінськ-1, і Мінськ-2 є недієздатними.

"Захід повинен просто проінформувати росіян, допоки вони не виведуть війска з України, санкції залишатимуться у дії та будуть накладені нові. Я не бачу потреб у подальших переговорах та нових мінських домовленостях", - додав експерт Інституту Маккейна з міжнародного лідерства.

Протилежної точки зору дотримується Джон Гербст. Незважаючи на вади, мінські домовленості допомогли врятувати українську армію від знищення та наклали економічні санкції на Росію за її агресію проти України.

"Незважаючи на недосконалість, ані в інтересах Заходу, ані в інтересах України виходити з переговорного процесу. Існує необхідність у дотриманні Других мінських домовленостей, щоб залишити в дії санкції проти Росії. Ті недоліки Мінська становлять більшу проблему для Росії, аніж для України", - відзначив колишній посол США в Україні Джон Гербст.

Експерти вважають, що якби Сполучені Штати брали активну участь у вирішенні проблеми, мінські угоди були б не потрібні.

"Вади мінську - прямий результат провалу американської та європейської політичної культури, коли справа стосується військової агресії з боку другої світової військової потуги в Європі. Така слабкість народила мінські домовленості", - додав Джон Гербст.

Помилкою назвали експерти тиск Сполучених Штатів на Україну у питанні проведення виборів на окупованих територіях.

"Моє найбільше занепокоєння: тиск, який ми чинимо на Україну. Джон Керрі їде до Москви. Він вже там був тричі з травня минулого року і жодного разу в Україні. Президент США відвідає саміт НАТО, а потім поїде до Іспанії. Він не був в Україні жодного разу з моменту свого обрання. Заяви С’юзан Райс надсилають Кремлю повідомлення, що США дуже хочуть вирішити проблему. Але це неправильний шлях ведення переговорів з росіянами. Ми повинні їм сказати: санкії не лише залишаться, але й будуть жорсткішими. Коли ви будете готові вивести війська з України – зателефонуйте нам", - заявив Девід Креймер.

Експерти вказують на головну ваду переговорів: немає єдиного формату для всіх заціквалених сторон.

"​Є нормандський формат, в якому не беруть участь США. Є переговори у форматі Нуланд-Сурков, в якому не бере участь ЄС. Я переживаю, що росіяни будуть грати з нами ігри. Вони казатимуть нам те, чого не говоритимуть європейцям і навпаки. Так, існує потреба в узгодженості, але США не готові до такого рівня взаємодії", - додав Креймер.

Дивіться також: Американський завод за 280 мільйонів у Миколаєві це лише перші кроки - переконаний Порошенко. Відео

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG