Спеціальні потреби

Вибори на Донбасі та доля Савченко: Джон Керрі у Москві підняв питання України


Брифінг Джона Керрі та Сергія Лаврова, 24 березня 2016 року.
Брифінг Джона Керрі та Сергія Лаврова, 24 березня 2016 року.

У відповідь за заклик Керрі звільнити Савченко глава МЗС Росії нагадав про ув’язнених у США росіян Бута та Ярошенко, яких «незаконно доставили у США».

Держсекретар Керрі розповів, що на переговорах зі своїм російським колегою Лавровим обговорював умови виборів на Донбасі та можливості припинення вогню у Східній Україні:

«Сполучені Штати залишаються твердо віддані суверенітету України та її територіальної цілісності, включаючи Крим, - сказав Джон Керрі. - Наша позиція чітка, і ми погоджуємось із Сергієм Лавровим та Росією, що Мінські угоди повинні бути повністю виконані без затримки. Ми обговорили, як повернутися до реального і всеосяжного припинення вогню та як відновити безперешкодний доступ спостерігачів ОБСЄ. А також як прискорити процес шляхом переговорів – переговорів про умови виборів на Донбасі, що є критичним наступним кроком у цьому напрямку».

«Я передав позицію президента Обами, що санкції будуть зняті, якщо всі положення Мінських угод будуть виконані, включно з виведенням всього озброєння та військ, а також буде відновлений український суверенний кордон», - додав Керрі.

Глава МЗС Росії заявив, що позиції США та Росії щодо виконання Мінських угод не мають розбіжностей:

«Ми мали довгу дискусію про Україну. Попри певні деталі, у нас немає розбіжностей у тому, що Мінські угоди повинні бути виконані, і це питання не має альтернативи, включно і через прямий діалог між Києвом, Донецьком і Луганськом, зокрема з таких питань, як посилення безпеки і просування політичного процесу. Це передбачає угоди, закріплені у пакеті заходів про місцеві вибори, закон про амністію, особливий статус Донбасу і закріплення його в Конституції, а також необхідну конституційну реформу України», - заявив Лавров.

«Нема підстав хвилюватись за здоровя Савченко» - Лавров

Державний секретар США розповів, як обговорював з російським керівництвом справу засудженої на 22 роки Надії Савченко.

«Я підняв питання справи Надії Савченко, її засудження та вирок зі сподіванням, що їй дозволять повернутись в Україну. І як питання гуманітарного характеру, ця справа могла б вирішитись негайно, так само, як в справи інших незаконно утримуваних за ґратами», - сказав Керрі.

Пізніше, відповідаючи на запитання журналістів, Керрі уточнив, яку відповідь почув від російського президента Путіна щодо справи Савченко:

«Ми обговорили це питання з президентом. Він відповів на мої запитання, і я відчув, що це питання, з яким у відповідний момент ми зможемо або не зможемо мати справу», - заявив державний секретар США Джон Керрі.

У відповідь за заклик Керрі щодо Савченко глава МЗС Росії нагадав про ув’язнених у США росіян Віктора Бута (засудженого на 25 років за торгівлю зброєю) та Ярошенка (обвинувачуваного у торгівлі наркотиками). За словами Лаврова, цих росіян «незаконно доставили на територію США».

Сергій Лавров також заявив, що не бачить підстав хвилюватися за здоров’я Надії Савченко.

«Ми відмітили, що стан здоров'я Надії Савченко – на якому, до речі, багато людей спекулюють – не потребує піклування, тобто там нема за що хвилюватися. Її постійно моніторять російські лікарі, і там були можливості, щоб дозволити українським та німецьким лікарям приїхати до неї, але коли Надія Савченко образила суд, тоді суд заборонив це. Я хотів би нагадати вам, що у багатьох штатах США, у Німеччині, у країнах Балтії, образа суду передбачає покарання, тюремний вирок від одного до двох років та фінансове покарання. То ж там не було жодного відкриття після того, як Савченко образила суд», - заявив міністр закордонних справ Росії.

Російські журналісти запитали Джона Керрі, чи питання України було метою його візиту у Москві. Держсекретар відповів, що приїхав в Росію обговорити «широкий спектр питань, у частині з яких ми маємо згоду, а в деяких питаннях не погоджуємось».

Серед країн, яких торкались сторони під час зустрічей, Керрі назвав Північну Корею, Лівію, Ємен, Сирію та Україну.

Дивіться також: Послабшання Росії не означає, що Україна може "розслабитись"

Ось чому послабшання Росії не означає, що Україна може "розслабитись". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

XS
SM
MD
LG