Спеціальні потреби

Юнкер: референдум у Нідерландах щодо асоціації України з ЄС може викликати «континентальну кризу»


Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер
Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер попередив, що запланований на квітень дорадчий референдум у Нідерландах у справі Угоди про асоціацію України з ЄС, може довести до «континентальної кризи», якщо виборці відкинуть угоду.

В інтерв’ю, яке в суботу надруковано в голландській газеті NRC Handelsblad, Юнкер сказав, що Росія «збиратиме овочі голосування» в Голландії проти поглиблення зв’язків між Європейським Союзом і Україною.

Запланований на 6 квітня референдум, який не матиме зобов’язуючої сили, був викликаний торік різко антиєвропейською сатиричною інтернет-сторінкою GeenStijl, яка зібрала понад 300 тисяч підписів, законно необхідних для проведення референдуму.

Інтернет-сторінка визнала, що причиною для того, щоб провести референдум, який відбудеться протягом нинішнього президентства Нідерландів в Європейському Союзі, має менше до діла з його поглядами на зв’язки ЄС з Україною, ніж з бажанням провести голосування щодо самого блоку.

«Я хочу, щоб голландці розуміли, що важливість цього питання сягає поза Нідерланди», згідно з повідомленнями, сказав Юнкер.

«Я не вірю, що голландці скажуть ні, тому що це відкрило б двері до більшої континентальної кризи», – додав він. – Росія зібрала б овочі легкої перемоги».

Як основоположний підписант Римського договору, в результаті якого у 1957 році закладено основи нинішнього ЄС, в Нідерландах збільшилися настрої стриманості щодо європейської інтеграції, побоювання великої хвилі імміграції, повільного зростання і економічної непевності.

Тоді як більшість голландських партій проєвропейського напрямку, правого напрямку популістська Партія Свободи Ґеерта Вільдерса, яка виступає проти імміграції і проти мусульман, веде перед в опитуваннях громадської думки, і якби тепер відбулися вибори, вона здобула б більшу підтримку, ніж вся Ліберально-робітнича коаліція.

Дивіться також: Масові напади на жінок у Кельні змінять ставлення Німеччини до біженців

Масові напади на жінок у Кельні змінять ставлення Німеччини до біженців? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG