Спеціальні потреби

ФСБ обіцяє відвоювати російську блогосферу у західних спецслужб


Заступник директора ФСБ Сергій Смирнов каже, що Росія розгорне в Інтернеті війну із іноземними спецслужбами, які створюють і підтримують постійне напруження у суспільстві.

Західні спецслужби використовують нові технології в Інтернеті для «створення і підтримки постійного напруження в суспільстві» та «повалення політичних режимів». Про це на засіданні Ради Регіональної антитерористичної структури Шанхайської організації співпраці (РАТС ШОС) в Ташкенті розповів перший заступник директора ФСБ Росії Сергій Смирнов, чиї слова цитує ІТАР-ТАСС.

Російські спецслужби, за словами Смирнова, у відповідь на подібні загрози мають намір розробити адекватні заходи, спрямовані на те, щоб очистити російський Інтернет-простір від впливу зарубіжних спецслужб.

Смирнов відніс до розряду нових технологій іноземних спецслужби блогосферу. На його думку, події під час «Арабської весни» та інших революцій показали, що «в принципі – це не таємниця».

«У будь-якому разі, це нові технології, які використовують західні спецслужби для створення і підтримки постійної напруги в суспільствах. І цілі серйозні – аж до повалення політичного режиму, що існує чи існував у цих країнах», – сказав Смирнов.

За інформацією першого заступника директора ФСБ, західні спецслужби створюють «бази в країнах, де вони хочуть проводити діяльність», спрямовану на повалення режиму.

«У рамках кібербезпеки нам треба вберегти наше суспільство від діяльності західних спецслужб або спецслужб, які хотіли б завдати нам якоїсь шкоди. Ми знаємо, що західні спецслужби створюють спеціальні підрозділи, які спрямовані на вивчення цієї проблеми, на створення відповідної бази в країнах, де вони хочуть цю діяльність проводити», – розповів Смирнов.

На думку Смирнова, необхідно «розробити заходи протидії, які сприяли б адекватній реакції на таку діяльність різних західних спецслужб». Говорячи про це, Смирнов привів у приклад нещодавні парламентські і президентські вибори в Росії.

«Наші вибори, особливо вибори президента Росії і передвиборна ситуація, показали, які можливості тут відкриваються з точки зору блогосфери», – сказав Смирнов, зазначивши, що люди, які займаються подібними речами, відомі ФСБ, в тому числі через російські ЗМІ.

«Ми знаємо вже й конкретних людей, які займаються цією проблематикою, ми знаємо, які цілі вони переслідують, а найголовніше – ми знаємо, на які кошти вони існують. Це широко в наших ЗМІ висвітлювалося», – сказав Смирнов.

На закінчення промови про вплив західних спецслужб, Смирнов зазначив, що заходи, які необхідно розробити для адекватного реагування на застосування подібних технологій, поки що не розроблені.

«Для суспільства ці заходи не матимуть якихось наслідків з точки зору демократичних норм», – відзначив Смирнов. Проте він закінчив свій виступ тим, що ФСБ має намір «очищати простір».

«Але суспільство має себе захищати, ми інакше не можемо: якщо противник використовує брудні технології, то нам треба якось очищати цей простір від такої діяльності», – підсумував перший заступник директора ФСБ.

«Риторична» загроза

Головний редактор журналу «Pro et Contra», що випускається Московським центром Карнегі, Марія Ліпман каже, що заяви про згубну діяльності Заходу періодично роблять різні представники російської влади:

«Заява Сергія Смирнова дуже неконкретна, вона навмисно є розпливчастою, невизначеною. Усе це звучить як загроза, але поки що не зовсім зрозуміло, якого характеру. Що збирається робити у відповідь російська влада, високопоставлений представник ФСБ не пояснив. Мені здається, що ми маємо справу з поширеною практикою російських чиновників: зробити туманну заяву з натяками на загрозу, з якої нічого не зрозуміло. Коли буде видно заходи, які вживатиме ФСБ, то можна буде робити якісь висновки».

За словами Ліпман, перший заступник ФСБ не деталізував і не назвав конкретні західні спецслужби, які займаються підривною діяльністю в Інтернеті з метою повалення тих чи інших політичних режимів.

«Не названі країни, до яких належать ці спецслужби, а також конкретні технології. Нічого не було сказано і про заходи, які Росія збирається робити. Поки все це знаходиться в риторичній сфері. Не сказано також, як ці дії суперечать міжнародним правовими угодами. Варто зазначити, що характер заяви загрозливий, але кому і чим він загрожує, не зовсім зрозуміло», – сказала Ліпман.

Профілактична заява

Генеральний директор Центру політичної інформації Олексій Мухін зауважив, що роль Інтернету в організації мітингів і демонстрацій очевидна:

«Роль Інтернету в організації масових заворушень, масових флешмобів, мітингів і демонстрацій, очевидна. І нерозумно це заперечувати. Інша справа, що з аргументацією і доказовою базою потрібно попрацювати».

За словами політолога, заява Сергія Смирнова є профілактичною:

«З одного боку подібними заявами привертається увага до проблеми, в тому числі, і з боку керівництва країн. У зв'язку з цим підкреслюється роль ФСБ в цьому процесі. З іншого боку, ряд громадян, які бездумно повторюють за своїми Інтернет-вождями ті чи інші гасла, попереджають про відповідальність за зниження рівня національної безпеки Росії через активізацією діяльності іноземних спецслужб. Даний захід – профілактика, тому що навряд чи слід чекати технічних наслідків для учасників Інтернет-спілкування».

XS
SM
MD
LG