Спеціальні потреби

Переговори Києва з МВФ зайшли у глухий кут


Переговори українських посадовців із Міжнародним валютним фондом про відновлення кедитування зайшли у глухий кут. Віце-прем’єр-міністр – міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко називає головною причиною відсутності консенсусу єдину поблему – незгоду українського уряду підвищити для населення вартість газу, як того вимагають експерти МВФ.

Втім, схоже, що українські урядовці не полишають надій отримати гроші від міжнародної установи і розраховують на них. Напередодні прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив, що до кінця місяця направить на переговори із керівництвом МВФ до Вашингтона новопризначеного міністра фінансів Юрія Колобова. За словами Азарова, Україна хоче звернутися до Фонду з проханням рефінансувати вже існуючі боргові зобов’язання, тобто фактично відстрочити повернення раніше наданих кредитів, виплати за якими припадають на поточний рік.

«Ми поки що не ведемо ніяких конкретних переговорів про реструктуризацію заборгованості. Навпаки, ми справно погасили в січні ту частину позички, яку у 2008 році отримав попередній уряд. Це величезна сума – 11 мільярдів доларів. Пробачте, будь ласка, куди ці гроші пішли, що на них побудовано?», – зауважив Азаров.

Про те, що українське керівництво вживає надзвичайних заходів для отримання кредиту МВФ йдеться і в оприлюдненому інтернет-газетою «Українська правда» розслідуванні. Як стверджує журналіст видання, уряд Азарова вдався до послуг впливової американської лобістської компанії, щоб переконати керівництво МВФ змінити позицію і надати кредит. При цьому Фонд має погодитися відновити фінансування попри відмову України підвищувати тарифи на газ до запланованих на жовтень цього року парламентських виборів. Послуги американських лобістів коштують немало, зауважує видання і піддає під сумнів ефективність роботи урядовців, які подемонстрували неспроможність домовитися самотужки.

Політолог Сергій Таран називає малоймовірним розблокування фінансування МВФ найближчим часом. Він каже, що утриматися від позичання грошей українській владі Фонд утримують декілька причин:

«По-перше, в Україні не відбувається справжніх економічних реформ. Скорочення соціальних програм, яке відбувалося протягом останніх двох років, навряд чи можна назвати реформами. Адже фінансова дисципліна на низькому рівні, під великим питанням стабільність гривні. Друга причина, і її особливо ніхто не приховує – політична. Керівництво України і особисто президент Янукович під серйозним тиском міжнародної спільноти через порушення прав опозиції. МВФ, хоч і не прямо, але враховує й цю проблему, хоча б тому, що навколо України вже створився достатньо сильний негативний інформаційний фон».

Фонд не захоче псувати свою репутацію, надаючи гроші країні, де серйозні проблеми із судовою системою і гарантуванням прав власності, додає Таран. Він також вважає, що останні соціальні ініціативи президента лише знижують ймовірність успішності домовленостей із МВФ:

«Так звані соціальні ініціативи президента Януковича виявляються не в тому, щоб провести реформи, а щоб роздати соціально вразливим верствам населення хабар перед виборами. Для МВФ – це чутливе питання. Для них, коли вони дають гроші, важлива чітка відповідність між економікою і соціальними видатками бюджету. Якщо українське керівництво не зрушить з місця хоча б одне з цих питань, про кредит МВФ не може бути й мови».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG