Спеціальні потреби

Чому американці переходять на продукти без клейковини?


Одне із останніх віянь моди в американській кухні, це харчі приготовані без застосування інгредієнтів із вмістом клейковини – рослинного білка, якій міститься у пшениці, ячмені та житі. Чимало людей мають підвищену чутливість до цього продукту, і їжа з його вмістом викликає у них низку проблем, як то нудоту, головний біль, слабкість. Ця форма алергії, ще мало вивчена, але вважається, що на неї страждає 6% мешканців Сполучених Штатів. Все більше американців, не зважаючи на те, мають вони таку чутливість, чи ні, споживають харчі без клейковини, і говорять, що почуваються значно краще. Минулого року, продаж продуктів без цього білка зріс до понад шести мільярдів доларів.

«Кілька років тому таких компаній було лише 20, може 40. А сьогодні ми бачимо, що все більше з них представляють продукцію без клейковини, крім того якість цієї продукції стає кращою».
Луїз Креммер
Пекарня «Люсі» у Норфолку, штат Вірджинія, заповнюється ароматом свіжої випічки. Це печиво лише виглядає звичайним, на зразок такого, яке можна купити у будь-якому супермаркеті. Втім, власниця пекарні, лікар швидкої допомоги за професією, Люсі Ґибні каже, що її тістечка нічого спільного з магазинними не має:

«Мій продукт особливий, тому що я не використовую звичайні інгредієнти. Як правило, печиво виготовляється з пшеничного борошна, масла та яєць. А в наших рецептах нема жодного з цих складників».

Таким чином, у тістечках Люсі нема клейковини – рослинного білка, до якого у багатьох людей підвищена чутливість.

«Я робила це печиво вдома для свого сина, у якого алергія на певні продукти, йому не можна їсти клейковини, молока, яєць, арахісу та ще ряду горіхів», – каже Люсі.

Так смачні рецепти-винаходи для сина за чотири роки стали основою успішною компанії, продажі якої лише цього року мають скласти, за прогнозами, п’ять мільйонів доларів. На нещодавно проведеному у Вашингтоні продуктовому ярмарку, стенд Люсі користувався особливою увагою. Мерилін Клемм – власниця мережі продуктових крамниць в штаті Нью-Гемпшир – потенційний покупець:

«Мені дуже сподобалось, що я побачила на її веб-сторінці. Я подумала, чому б не спробувати її продукцію, адже все більше моїх покупців просять продукти без клейковини».

Тед Вогельман – представник мережі пекарень «Стикі Фингерс» зі штату Вашингтон, яка на ринку вже 25 років – теж пропонує відвідувачам коржики, що не містять клейковини:

«Ми щойно почали робити випічку без клейковини на прохання наших клієнтів».

Разом же продукти, що не містять цього білка, пропонують на ярмарку 300 компаній, говорить організатор шоу Луїз Креммер:

«Це величезний стрибок. Кілька років тому таких компаній було лише 20, може 40. А сьогодні ми бачимо, що все більше з них представляють продукцію без клейковини, крім того якість цієї продукції стає кращою».

Алессіо Фасано – директор Центру досліджень розладів черевної порожнини при Мерілендському університеті цієї тенденцією не здивований:

«Причина у тому, що захворювання черевної порожнини, яку пов’язують із споживанням клейковини, трапляється частіше, ніж ми раніше вважали. Така підвищена чутливість вражає до 6% населення, а це 18 мільйонів людей.

Фасано каже, несприйняття організмом клейковини, яке викликає широкий спектр наслідків для здоров’я людини – від головного болю до безпліддя – було вперше помічено медиками в Європі. Тепер же випадки нетолерантності зустрічаються в Північній Африці, Близькому Сході та Китаї.

Є і такі покупці, хто навіть не маючи проблем зі споживанням клейковини, намагаються її уникати. Що більше людей намагається виключити зі своєї дієти клейковину, то більше продуктів, що не містять рослинного білка, з’являється на полицях не тільки спеціалізованих, але і звичайних крамниць.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG