Спеціальні потреби

У США зменшать продаж солодких напоїв


Зміни в меню ресторану як правило диктуються смаками клієнтів та амбіціями самих рестораторів. Втім, у випадку і з солодкими безалкогольними напоями виникла дещо інша ситуація. В Америці зростає кількість міст, які на законодавчому рівні забороняють продаж у закладах громадського харчування безалкогольних напоїв з додатком цукру у ємкостях, більше ніж півлітра. Таким чином, працівники галузі охорони здоров’я намагаються принаймні частково вирішити проблему ожиріння в країні, адже саме із зловживанням цукром медики пов’язують виникнення надмірної ваги.

«Ми витрачаємо чотири мільярди доларів з фондів урядової програми Медікейд на лікування тих хвороб, які є прямими наслідками ожиріння, так що нас дуже непокоїть фінансова сторона питання».
Линда Ґібс
Незабаром Нью-Йорк може стати найбільшим містом, де буде прийнятий подібний закон. Деякі американці називають це обмеженням їх свобод.
Від ожиріння кожного року лише у Нью-Йорку помирає 5800 людей. А це набагато більше, ніж загальна кількість загиблих за 9 років війни в Іраку, кажуть представники Міністерства охорони здоров’я США. Від діабету, який медики пов’язують з ожирінням, помирає ще 1700 щорічно, а 2600 хворих на діабет проходять ампутацію кінцівок через пов’язані з хворобою ускладнення. Лікування ж хвороб, спричинених ожирінням, Нью-Йорку коштує шалені гроші.

«Ми витрачаємо чотири мільярди доларів з фондів урядової програми Медікейд на лікування тих хвороб, які є прямими наслідками ожиріння, так що нас дуже непокоїть фінансова сторона питання. Крім того, нас це тривожить і на рівні простого людського співчуття», – член комісії з охорони здоров’я міста Нью-Йорк Линда Ґібс.

Боротьба проти зловживання цукром точиться і в інших куточках країни. Влада міста Чикаго, наприклад, запропонувала значно збільшити податок на продаж солодких напоїв. Одна з найбільших мереж лікарень – Венґард – заборонила продаж напоїв з додатком цукру у всіх своїх клініках.

Головний лікар Макніл Чарльз Берайз вже роками бореться зі зловживанням солодкими напоями, пояснюючи своїм пацієнтам усі ризики:

«У наших оглядових кімнатах ми тримаємо дві пляшки, одна із солодким напоєм, інша наповнена тринадцятьма грамами цукру. На пляшках написано питання – де більше цукру? Правильна відповідь – однакова кількість».

Працівниця клініки Дороті Велш втратила понад 13 кілограмів після того як повністю відмовилася від солодкої газованої води. Тепер вона споживає лише здорову їжу, яку пропонують в кафетерії лікарні.

Тим часом індустрія солодких напоїв намагається пристосуватися до змін. Так, Асоціація виступила за заборону продажу солодких напоїв у школах. Щоправда дослідниця Кристіна Шей каже, що цим проблему надмірного споживання токсичних напоїв серед дітей та підлітків не вирішити:

«Сам по собі цукор не шкідливий. У низьких дозах він не шкодить організму. Цукор протягом дня використовується організмом як джерело енергії, як паливо для фізичної активності та спорту».

Втім, медики рекомендують обмежити кількість калорій, споживаних у вигляді солодких напоїв, до 64 на день. Це означає, що для підтримки здорового кардіоваскулярного апарата можна споживати не більше трьох пляшок солодких напоїв на тиждень. А для багатьох американців ця рекомендація дуже далека від реального стану речей, адже принаймні половина країни споживає як мінімум одну пляшку щоденно.

Для того, щоб законопроект у Нью-Йорку увійшов у силу, його має затвердити Служба охорони здоров’я міста, яка на попередніх обговорення вже висловила свою позицію за його прийняття. Справа поки що залишається відкритою для обговорень та внесення пропозицій. Публічні слухання призначені на кінець цього місяця.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG