Спеціальні потреби

Нелюбов мами різко знижує імунітет дитини


Дорослі пацієнти, які перенесли психічні травми в дитинстві, схильні до набагато більшого ризику повернення раку, який вже був вилікуваний, у результаті перенесення стресу. Нове дослідження показало, що нелюбов батьків, особливо матері, перенесена в дитинстві, у дорослому житті призводить до драматичного зниження імунітету і збільшує уразливість до важко виліковних форм раку.

Вчені Інституту медичних досліджень поведінки при університеті штату Огайо знайшли докази того, що пацієнти, які повторно захворюють раком після успішного лікування, в дитинстві страждали від нелюбові батьків, а за рік до рецидиву пухлини перенесли психічну травму.

Як пояснює дослідник Кріс Фагундес, у таких пацієнтів лікарі виявляють драматичне падіння імунітету і опірності організму. Особливо цей ефект помітний у випадках, коли пухлина була успішно вилучена, але через час повернулася знову.

У ході дослідження спостереження велося над 91 чоловіками і жінками з рецидивом раку шкіри. Дослідники тестували чотири типи генетичних молекул, що відповідають за реакцію імунної системи на рак. Вчені виявили, що імунна реакція пацієнтів, які перенесли в дитинстві чи юності нелюбов матерів, у багато разів нижче норми. У тих, хто страждав від черствості батьків, відчутно знизилась опірність організму до раку.

Директор Онкологічного Центру Огайо і співавтор дослідження Рональд Глейзер каже, що вчені не розуміють і не можуть пояснити, яким чином стрес вражає імунну систему.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG