Спеціальні потреби

Європі потрібно подвоїти рівень і темпи військової допомоги Україні, щоб заповнити прогалину, що створилась через затримку у США


Росія виробляє втричі більше артилерійських снарядів для використання проти України, ніж США та Європа разом узяті, інформує CNN. Фото: AP
Росія виробляє втричі більше артилерійських снарядів для використання проти України, ніж США та Європа разом узяті, інформує CNN. Фото: AP

Щоб повністю замінити військову допомогу США для України у 2024 році, Європі довелося б подвоїти поточний рівень і темпи своєї допомоги.

Такі підрахунки Кільського інституту економіки наводить CNN (Kiel Institute – незалежна організація, що фінансується урядом Німеччини та веде облік допомоги Україні під час російської війни).

Лише 5,6 із 85 млрд доларів від ЄС для України було виділено на саме на військову допомогу

ЄС загалом надіслав Києву більше грошей, ніж США, нагадує Кільський інститут, але лише 5,6 мільярда доларів із загальних 85 мільярдів доларів від ЄС було виділено на саме на військову допомогу.

З цієї суми 2,2 мільярда доларів виділено на гуманітарну допомогу та 77,1 мільярда доларів – на фінансову допомогу.

Європа здатна "заповнити прогалину фінансування в Україні, яку залишив Вашингтон” СNN

Канал CNN аналізує, чи зможе Європа “заповнити прогалину, яку залишили США в Україні”.

CNN цитує прем’єр-міністра Бельгії Александера Де Кроо, який заявив, що “Європа не може чекати, поки США вирішать”. Однак під час останнього саміту Європейської ради лідери не домовилися про нові гроші на зброю. “Це може бути проблемою”, – підсумовує CNN.

Тим часом Велика Британія оголосила про новий пакет військової підтримки України вартістю 60 мільйонів фунтів від Міжнародного фонду для України. Йдеться про надання безпілотників, та протиповітряної оборони.

CNN констатує, що складність з постачанням допомоги з європейського боку полягає у тому, що 27 суверенних держав ЄС мають незалежну зовнішню політику, не всі є членами НАТО, “комусь зручно купувати американську зброю та відправляти її в Україну з конкретною метою вбивати російських солдатів, іншим – ні”.

Протягом війни європейське мислення щодо оборони “еволюціонувало”, пише видання, але готовність інвестувати в оборону ще не сформована повністю у конкретних рішеннях, наприклад, у тому, щоб будувати нові заводи з виробництва зброї.

Росія сьогодні виробляє втричі більше артилерійських снарядів для використання в Україні, ніж США та Європа разом узяті, йшлося у повідомленні CNN минулого тижня.

Аналітики CNN підсумовують, що Європа має достатньо засобів, аби заповнити “прогалину фінансування в Україні, яку залишив Вашингтон”, але невідомо “чи є у неї [політична] воля”.

За словами колишнього заступника помічника міністра оборони США з питань європейської та політики НАТО Джима Таунсенда, США були головними постачальниками зброї для України.

Але «через те, що відбувається в Палаті представників, допомогу скоротили втричі», сказав Таусенд в інтерв'ю Грузинській службі Голосу Америки.

Колумніст газети Washington Post застерігає, що наслідки припинення підтримки були б катастрофічними: “Українська економіка може зазнати колапсу, що спричинить хвилевий ефект у всій Європі та світі".

"Перспектива жити (або померти) під російською окупацією може штовхнути ще мільйони українських біженців до Європи з дестабілізуючим ефектом. Союзники по НАТО втратили б довіру до альянсу. Автократи на Близькому Сході та в Азії підбадьорилися б”, – застерігає оглядач.

Але країни ЄС активізували пошуки ресурсів для України.

Так, ЄС підтвердив наміри забирати прибутки з російських активів на безпекову допомогу Україні. Про це йдеться у заяві після нарад на зустрічі глав держав та урядів 27 країн у Брюсселі 21 березня, інформував Голос Америки.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що "перший мільярд може бути отриманий вже 1-го липня".

"Нам доведеться з цим впоратися", — міністр оборони Німеччини про відсутність рішення Конгресу США щодо України

Затримки допомоги Україні з боку США можуть спричинити намагання російських військ скористатися дефіцитом боєприпасів і військового обладнання ЗСУ, припустили фахівці американського Інституту вивчення війни.

Натомість Європейські країни активізують поставки боєприпасів.

“Нам доведеться з цим впоратися, і ми з цим впораємося”, — цитує газета The New York Times коментар міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, висловлений у кулуарах зустрічі на авіабазі Рамштайн стосовно заблокованого у Вашингтоні фінансування українських потреб.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG