Спеціальні потреби

Європейські країни активізують поставки боєприпасів на тлі нестачі в України зброї


У щоденному зведенні британської розвідки у соцмережі X (колишній – Twitter) зауважили, що ситуація на українському фронті виглядає нестабільною через нестачу особового складу та боєприпасів України. Фото: Reuters
У щоденному зведенні британської розвідки у соцмережі X (колишній – Twitter) зауважили, що ситуація на українському фронті виглядає нестабільною через нестачу особового складу та боєприпасів України. Фото: Reuters

Ініціатива Чехії із надання Україні боєприпасів набирає обертів, на тлі повідомлень аналітиків про зростання нестабільності на фронті, через нестачу боєприпасів та зброї у ЗСУ.

Так, у щоденному зведенні британської розвідки у соцмережі X (колишній – Twitter) від 21 березня йдеться, що ситуація на українському фронті виглядає нестабільною через нестачу особового складу та боєприпасів України. У звіті зазначається, що просування російських сил сповільнилось через важкі втрати під час наступу в Авдіївці.

У нещодавньому звіті фахівці американського Інституту вивчення війни припустили, що російські війська можуть скористатися дефіцитом боєприпасів і військового обладнання, спричиненими затримками допомоги Україні з боку США. За даними експертів, прорив може статися за умови, якщо поставки зброї українським військовим і надалі скорочуватимуться.

Європейські країни активізують поставки боєприпасів.
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур на зустрічі у Києві 21 березня з українським колегою Рустемом Умєровим заявив, що Естонія надішле Україні військову допомогу на 20 мільйонів євро (близько $21,7 млн).

"В пакет допомоги входять протитанкові гармати, вибухівка, різні види артилерійських боєприпасів, протигази, снайперське спорядження, боєприпаси меншого калібру тощо. Ми зібрали цей пакет із міркувань про максимальні переваги для України та водночас щоб переконатись, що обороноздатність Естонії не зменшиться”, – заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

Перед літом для України потрібні насамперед боєприпаси, усі елементи протиповітряної оборони, а також запчастини і засоби радіоелектронної боротьби
Ханно Певкур

Пакет допомоги також включає снаряди калібру 155 мм, що є додатковим внеском Естонії в ініціативу Європейського Союзу щодо відправлення мільйона снарядів в Україну. Власні запаси Естонії будуть частково поповнені Данією, але Естонія не розголошує точно, про яку кількість йдеться.

Ханно Певкур наголосив, що відповідно до ситуації на полі бою, про яку йому розказав український міністр оборони, цей пакет допомоги “дуже потрібен” для України: “Перед літом для України потрібні насамперед боєприпаси, усі елементи протиповітряної оборони, а також запчастини і засоби радіоелектронної боротьби”.

Прем'єр-міністрка Естонії, коментуючи новий пакет допомоги, висловила сподівання, що інші країни також оголосять про надання Україні військової допомоги. “Ми вже говорили, що якби кожна країна вирішила виділити 0,25% їхнього ВВП на допомогу Україні, їм би вдалось перемогти Росію”, – говорить прем'єр-міністрка Естонії Кая Каллас.

Угорщина та Словаччина не беруть участі в ініціативі Чехії

А от Угорщина та Словаччина заявили, що не братимуть участь у фінансуванні чеської ініціативи із закупівлі 800 тисяч артилерійських снарядів для ЗСУ. Про це, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, посадовці країн заявили на брифінгу в Празі 21 березня.

"Угорщина не надавала і не надаватиме жодних озброєнь Україні. Ми не беремо участі у жодних спільних зусиллях, які перетворюються у спільні поставки зброї. В той самий час ми продовжуємо найбільшу гуманітарну операцію в історії Угорщини", – сказав угорський міністр Петер Сіярто.

Його колега зі Словаччини Юрай Бланар підтвердив, що Братислава не братиме участь у чеській ініціативі та не надсилатиме летального озброєння Україні, оскільки, на їхню думку, "цей конфлікт не має військового вирішення", пише Радіо Свобода.

Литва, Латвія та Естонія — серед лідерів допомоги України. В середньому вони виділяють понад 1% власного ВВП на підтримку України. У співвідношенні до власної економіки Естонія лідер у світі за допомогою Україні – країна виділяє 3,6% від власного ВВП у формі двосторонньої допомоги. Литва ж виділила 35 мільйонів євро на боєприпаси для України в рамках чеської ініціативи, про це заявила прем'єр-міністрка країни Інґріда Шимоніте 20 березня.

Під час Мюнхенської конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел повідомив, що знайшов для України 800 тисяч снарядів, які можна придбати та доставити в Україну протягом кількох тижнів, “аби лише були кошти”. За оцінками видання Financial Times, Прага прагнула зібрати півтора мільярда доларів, щоб оплатити ці боєприпаси.

До ініціативи Чехії долучилися близько 15 країн, в тому числі Канада, Данія, Франція, Норвегія, Швеція. Водночас Угорщина заявила, що не надсилатиме озброєння для України в рамках чеської ініціативи. “Угорщина не постачала і не постачатиме озброєння для України – ми не беремо участь у будь-яких спільних діях, які призведуть до надсилання Україні зброї”, – заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Фінляндія на спільну закупівлю артилерійських снарядів надасть 30 млн євро. Стільки ж профінансує і Швеція. 180 000 155-мм набоїв із чеської ініціативи – за Німеччиною, оголосив міністр оборони країни Борис Пісторіус, презентуючи новий пакет військової допомоги Україні на суму близько 500 мільйонів євро 19 березня.

Дивіться також: Успіх України стає питанням довіри союзників до США - глава МЗС Польщі Сікорський

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG